fbpx
European Western Balkans
Evropa

Hoće li Evropska narodna partija izbaciti Orbanov Fides iz svojih redova?

Viktor Orban; Foto: Evropska narodna partija

BRISEL – U svetlu rasprave o situaciji u Mađarskoj koja će se u Evropskom parlamentu održati u utorak, i glasanja u sredu, javljaju se inicijative za izbacivanje stranke Fides premijera Viktora Orbana iz Evropske narodne partije (EPP), prenosi Politiko (POLITICO).

U utorak će se, naime, u Strazburu debatovati o izveštaju koji je podnela poslanica Džudit Sargentini iz Holandije, a koji se odnosi na ograničavanje slobode govora i udruživanja u Mađarskoj, funkcionisanje ustavnog sistema i prava manjina.

Narednog dana Parlament će glasati o tome da li da zahteva od Saveta EU da ograniči glasačka prava Mađarskoj, u skladu sa članom 7 Ugovora o Evropskoj uniji, zbog kršenja vrednosti na kojima se EU zasniva.

Iako je mala verovatnoća da će ova inicijativa proći (potrebna je dvotrećinska većina u Parlamentu, a potom konsenzus u Savetu), određeni broj poslanika EPP koje Politiko označava kao “umerene”, naročito oni iz skandinavskih zemalja, Belgije i Holandije, smatra da treba iskoristiti priliku i, zbog istih razloga, povesti raspravu o isključivanju Fidesa iz svojih redova.

Mađarska vlada je negirala navode iz izveštaja. Portparol Vlade Zoltan Kovač nazvao ih je “lovom na veštice”, a njegova vlada objavila je 109 strana materijala u kojima dokazuje da izveštaj “ne sadrži samo materijalne greške, već i laži”.

Sam premijer Orban će se u utorak, u govoru od sedam minuta, obratiti Parlamentu i braniti položaj svoje zemlje.

Kolika je verovatnoća da Fides zaista bude izbačen iz EPP? Po svemu sudeći, mala. Bitan razlog je protivljenje Manfreda Vebera, jednog od glavnih pretendenata na nominaciju ove panevropske partije za mesto Predsednika Evropske komisije na izborima sledeće godine.

U svom intervjuu za EURACTIV, Veber je izrazio zabrinutost zbog položaja Centralnoevropskog univerziteta u Budimpešti, kao i zakona o nevladinim organizacijama. Međutim, kako podseća Politiko, takođe je izneo stav da je bolje da Orban ostane unutar EPP, gde bi njegovo ponašanje izvestan način bio “pod kontolom”, nego da pristupi nekoj ekstremnijoj i(li) evroskeptičnijoj opciji.

Mađarskom premijeru bez sumnje pomaže i broj poslaničkih mesta koje njegova partija donosi EPP-u. Štaviše, njen vodeći položaj bi mogao da bude uzdrman ukoliko bi ih glasači Fidesa napustili.

Na kraju, zaključuje Politiko, većina poslanika najveće panevropske partije će odlučiti da sačeka debatu i glasanje u Parlamentu, kao i reakciju Vebera. Šanse za izbacivanje Fidesa, zbog toga, nisu velike.

Povezani članci

Tusk porucio Britancima:Hvala vam i doviđenja

EWB

Samuelsen: Danska otvorena za ideju ostanka Britanije u EU

EWB

Plenković: Otvorena pitanja o granici rešavati dijalogom

EWB