fbpx
European Western Balkans
Politika

Hoće li Hrvatska blokirati EU put Srbije?

Kolinda Grabar Kitarović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

ZAGREB – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na zajedničkoj pres konferenciji s hrvatskom predsedicom Kolindom Grabar Kitarović, a upitan o napretku Srbije ka EU i da li očekuje hrvatsku blokadu, da pre svega razmislja o unaprađenju bilateralne saradnje i odnosa i da je to ključno za odnose dve zemlje.

“Ako mislite da ćemo nesto da rešavamo brže zato što piše u nekom poglavlju, a ne zato što je važno za Srbe i Hrvate, varate se. Mislim da je granica, na primer, važno pitanje zbog nas, a ne zbog nekog poglavlja”, poručio je Vučić.

Jer, kako je ocenio, da imamo uređenu granicu jednom za uvek je najvažnije pitanje.

Kad je rec o mogućoj hrvatskoj blokadi na nasem putu ka EU, Vučić je rekao:

“Nama je taj put važan, nadamo se da Hrvatska to neće da koči, to je na njoj, ali mi sigurno nećemo da molimo ni Hrvatsku, ni EU, ni bilo koga. Ono sto ćemo da molimo je da mi Srbi i vi Hrvati imamo bolje odnose, jer je to značajno za oba naroda”.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović se nadovezala i navela da je njena namera da se pokaže da smo zreli i odgovorni i da neka pitanja možemo rešavati u okviru bilateralnog dijaloga i da nam za to ne trebaju pritisci međunarodne zajednice.

Kako je rekla trebalo bi krenuti u ozbiljno razmatranje svih pojedinosti, ne samo onoga što je navedeno u okviru određenih poglavlja, već bilo čega što treba da reši odnose između dve države.

Ponovila je da je o izbornom zakonu više puta rekla da je Hrvatska među državama koja kaže da se on treba menjati i nadograđivati, da u promenama izbornog zakona treba poštovati odluke Ustavnog suda BiH, “preko presude Sejdić-Finci” do samog načela funkcionisanja Dejtonskog ugovora “a to je ravnopravnost tri naroda”.

Ona je dodala da to znači da hrvatskog predstavnika u Predsedništvu BiH treba da biraju Hrvati, da on bude i politički, a ne samo etnički predstavnik, a smatra da je o detaljima kako će se pisati i rešavati izborni zakon u svim elementima to na narodima BiH i njihovim političkim i državnim predstavnicima da se dogovore.

Povezani članci

Izveštaj Saveta Evrope: Govora mržnje nema u svim tekstovima, ali se širi netolerancija

EWB

Odluka Evropske komisije o Hestilu dobra vest za Srbiju

EWB

Han: Sve više volje za članstvo Zapadnog Balkana u EU

EWB