fbpx
European Western Balkans
Analize Izdvojeno

Hoće li Lajčak uspeti da “pogura” nastavak dijaloga?

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak; Foto: FoNet

BEOGRAD / PRIŠTINA – Zvanična poseta specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka Beogradu i Prištini početkom marta, usledila je nakon nedavne pobede Aljbina Kurtija i njegove partije Samoopredeljenje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu. Lajčak je došao sa porukom da očekuje nastavak dijaloga, kao i da nema prepreka za postizanje sporazuma između Srbije i Kosova tokom mandata Kurtija i Osmani, iako je Kurti u svom pobedničkom govoru naglasio da mu dijalog sa Beogradom neće biti prioritet.

Donika Emini, članica Savetodavne grupe za Balkan (BiEPAG) i izvršna direktorka CiviKos platforme, istakla je da se njegova poseta može posmatrati kao testiranje terena sa pobednikom na izborima i opozicionim strankama kako bi bio siguran da će proces dijaloga ostati važan i da će ostati prioritet za Kosovo.

“Ova poseta pokazuje da je Lajčak zainteresovan za nastavak procesa i da je pod pritiskom, plašeći se da ovaj proces možda neće biti prioritet za Kosovo i za novu vladu koja traži fundamentalne promene na unutrašnjem planu”, izjavila je Emini za European Western Balkans

.

Ona je navela da je jasno da postoji strah da se Kurti neće vratiti za pregovarački sto.

“Kurti sigurno neće nastaviti ono što je Avdulah Hoti ostavio na pola puta. To znači da je posao koji je do sada urađen u okviru dijaloga, kojim je Lajčak posredovao, ugrožen. A Lajčak je prilično proaktivan otkako je preuzeo ulogu specijalnog predstavnika EU. Stoga, to što dijalog Kurtiju nije prioritet, stavio je EU – željnu postizanja rezultata u ovom procesu – pod ogroman pritisak”, objasila je Emini.

Lajčak je inicirao ovu posetu, kako kaže Emini, ne samo da bi pokazao podršku nakon izbora na Kosovu, već i da bi osigurao posvećenost EU nastavku ovog procesa zajedno sa SAD.

Odlaganje sporazuma nije u interesu Prištine

Viši analitičar javnih politika Fondacije za otvoreno društvo Srđan Cvijić, istakao je da je značajno da posle četiri godine, može se slobodno reći izgubljenog vremena pod mandatom predsednika Trampa, EU ponovo stvari uzme u svoje ruke i da se u partnerstvu sa novom američkom administracijom skoncentriše na stvaranje uslova za istorijski sporazum između Beograda i Prištine.

“Nisam siguran koliko je u interesu Prištine da čeka i odlaže sporazum sa Beogradom. Ovakva situacija savršeno odgovara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji Zapadnim partnerima želi da pokaže kako se aktivno zalaže za normalizaciju odnosa sa Kosovom, a kojem je na unutarpolitičkom planu u Srbiji izuzetno teško da za takav sporazum dobije širu podršku”, naveo je Cvijić.

Prema Cvijićem rečima, u situaciji gde Kurti kaže da mu dijalog nije prioritet, Vučić će lako teret odgovornosti za održavanje situacije zamrznutog konflikta prebaciti na drugu stranu.

“Zapad će pritiskati Kurtija a ne njega, i to je za sadašnji SNS režim u Srbiji idealna situacija”, kazao je Cvijić.

Ipak, on je dodao da je izjavu Aljbina Kurtija da dijalog nije prioritet više razumeo kao nameru da se skoncentriše na unutarpolitička pitanja, borbu protiv kriminala i korupcije, što je značajno za Kosovo.

“Raskorak sa tzv. ‘ratnom koalicijom’ koju su činile partije nastale iz OVK je značajno za dalju demokratizaciju društva. Ohrabrujuće je da Lajčak ima utisak da su nove vlasti na Kosovu ipak spremne da dijalog nastave”, naveo je Cvijić.

Kako će izgledati nastavak dijaloga?

Imajući u vidu Kurtijevu izjavu, postavlja se pitanje da li će proces dijaloga izgledati drugačije kada Kurti preuzme poziciju budućeg pregovarača.

Emini ističe da ne postoje nikakva očekivanja u odnosu na to kako će Kurti pristupiti ovom procesu.

“Do sada je Kurti pokazao posvećenost unutrašnjoj reformi i restrukturiranju zemlje, ne nudeći detaljan predlog o tome kako planira da upravlja jednim od najvažnijih pitanja – dijalogom između Kosova i Srbije. Dosadašnja očekivanja građana Kosova su da će Kurti proaktivno raditi na izgradnji procesa koji je transparentan i zasnovan na vrednostima i principima”, navela je Emini i dodala da su očekivanja da Kurti ne pristupi ovom procesu na isti način kao stara vladajuća elita.

Lajčak je tokom posete Beogradu rekao da ne može da naglasi koliko je dijalog ključan za obe strane kako bi napredovale na evropskom putu i istakao da status kvo nije održiv.

Pročitajte više: Lajčak: Dijalog Beograda i Prištine ključan za obe strane, status kvo nije održiv

“Države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i o svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri. Nemamo interes da održavamo status kvo, već želimo da proces završimo onoliko brzo koliko su obe strane spremne”, rekao je Lajčak.

On je dodao i da članice EU smatraju da se moraju primeniti svi sporazumi koji su postignuti u proteklih deset godina, kao i da u ovom procesu postoji odlična saradnja sa SAD, a pandemija je jedini razlog zašto ovde nije i njihov predstavnik Metju Palmer.

Ipak, za činjenicu da Beograd i Priština ni nakon 10 godina pregovora nisu postigli sporazum, Cvijić kaže da deo odgovornosti leži i na samoj EU.

“Da bi Beograd i Priština stegli zube i prihvatili možda i bolne kompromise sa drugom stranom, a jasno je da će i jedni i drugi morati na pristanu na kompromis, moraju da budu sigurni da će takva kontruktivna politika biti na odgovarajući način nagrađena. Dokle god vide da se hrabri državnički potezi poput Prespanskog sporazuma koji je sa Grčkom sklopila vlada Zorana Zaeva u Severnoj Makedoniji zasluženo ne nagrađuju, Srbiji i Kosovu će biti izuzetno teško da normalizuju međusobne odnose”, izjavio je Cvijić.

On je dodao da je režim u Srbiji, zbog galopirajućeg nazadovanja demokratije u Srbiji, sam odgovoran za nedovoljan napredak u pregovorima o članstvu sa EU, ali da sa druge strane imamo Kosovo koje je zaslužilo da kao i ostali na Zapadnom Balkanu dobije viznu liberalizaciju, a do toga zbog protivljenja jedne ili dve države članice EU ne dolazi.

“Sve dok se to ne desi, EU neće biti kredibilan partner lokalnim političarima na Kosovu”, zaključio je Cvijić.

Povezani članci

RT Balkan ponovo pomaže vlastima u Srbiji diskreditovanjem nalaza stranih posmatrača o neregularnosti izbora

Sofija Popović

Savković i Novaković: Normalizacija odnosa znači uzajamno priznanje i saradnju

EWB

[EWB Intervju] Filipović: Unapređenje saradnje sa NATO-om uz vojnu neutralnost je nacionalni interes Srbije

Vukašin Živković