fbpx
European Western Balkans
Politika

Hodžaj: Priština za nastavak dijalog, ali sa jasnim ciljevima

Enver Hodžaj; Foto: Bled Strategic Forum

PRIŠTINA – Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj izjavio je da je Priština posvećena nastavku dijaloga sa Beogradom, ali sa jasno merljivim ciljevima, navodeći “uzajamno priznavanje kao dve nezavisne i suverene države”, preneo je RTS.

“Bez uzajamnog priznavanja dijalog nema smisla”, rekao je Hodžaj, navodi javni servis pozivajući se na prištinski list Zeri.

List citira i poznavaoce međunarodnih odnosa i evropskih integracija u Prištini, koji smatraju da Priština mora da promeni ljude koji je predstavljaju u dijalogu i svoj pristup dijalogu sa Beogradom.

Kako navodi Zeri, oni smatraju da “insistiranje na direktnom priznavanju tokom dijaloga treba da bude bezuslovno”.

Analitičari, kako navodi Zeri, smatraju da Priština nije do sada iskoristila sve mogućnosti dijaloga, tako da je neophodna “duboka promena formata dijaloga”.

Restruktuiranje dijaloga podržao je i kosovski premijer Isa Mustafa, koji je na cetvrtu godišnjicu Briselskog sporazuma rekao da ne bi bilo razumno da dijalog bude nastavljen na dosadašnji nacin.

Ministarka za dijalog u kosovskoj vladi Edita Tahiri, rekla je da ne zna kada ce dijalog biti nastavljen, navodeci rezoluciju kosovske skupštine o prekidu dijaloga dok je Ramuš Haradinaj u rukama francuskih pravosudnih vlasti, koje razmatraju zahtev Srbije o njegovom izrucenju.

Povezani članci

Stejt department: Podrška SAD stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta na Zapadnom Balkanu

EWB

Palmer pozvao opoziciju da učestvuje na izborima

Agencije

CRTA: Rezultati dijaloga ograničeni, mediji i pritisci na birače i dalje problem

EWB