fbpx
European Western Balkans
Politika

Hojt Ji: Moguće je sedeti na dve stolice, ali to usporava procese

Hojt Brajan Ji; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Moguće je sedeti na dve stolice, ali ne istovremeno, ponavlja funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt Ji u intervjuu Radiju Glas Amerike, tokom boravka u Prištini.

„Izbor je na Srbiji, Srbija je suverena država i sama donosi odluke”, rekao je Ji i

Dodao da je preporuka za Srbiju da, da ukoliko radi na pridruživanju u EU, onda treba da se usredsredi na neophodne reforme kako bi postigla integraciju u EU, odnosno da jasno pokaže svoje prioritete i politiku, kako bi EU razumela njen strateški izbor.

“Ne treba da bude dileme, konfuzije i to je najbrži način. Možes sedeti na dve stolice i doći do odredišta, ali je to sigurno sporiji način”, poručio je on.

Prema njegovim rečima, sudeći po procesima kroz koje su prošle ostale zemlje koje su uspele da učine takav korak, kao što su Hrvatska i Slovenija, to je veoma težak proces, skup politički proces, skupe korake treba preduzeti i, ukoliko postoje zemlje, strane, organizacije koje su protiv takvog koraka, ukoliko postoje zemlje koje imaju drugačiju viziju za Srbiju, onda je važno da Srbija nema snažne veze sa tim zemljama.

„Važno je da ne postoje pokušaji da se zadovolje obe strane, jer će doći do konfuzije o tome u kom pravcu ide država, i to će usporiti proces“, naveo je Ji.

Ukazao je da i SAD imaju veze sa Rusijom, trgovinske veze, političku saradnju, te da Vašington sarađuje sa Moskvom tamo gde su interesi slični, kao što je borba protiv terorizma.

„Želimo da Srbija bude u stanju da sarađuje sa Rusijom, tamo gde su interesi isti. Ali mi takođe verujemo da tamo gde se interesi razlikuju, tamo gde težimo da postignemo različite stvari, tamo gde se naše vizije u velikoj meri razlikuju, onda mi, SAD, moramo da odbranimo naše interese, vrednosti i principe i interese naših saveznika“, naglasio je Ji.

Povezani članci

Svoboda: Evropska vizija najbolja za Srbiju i region

EWB

Razjedinjena opozicija pred Mekalisterom

EWB

SzS: Odazvaćemo se ako nas pozove EP; PSG: EU pokazala da poštuje građane

EWB