fbpx
European Western Balkans
Politika

Hojt Ji: Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno

Hojt Brajan Ji; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

BEOGRAD – Ne može se sedeti na dve stolice istovremeno, poručio je danas u Beogradu na srpskom jeziku visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, objašnjavajući da zemlja, kao što je na primer Srbija, koja želi da postane član EU mora da pošalje vrlo jasnu poruku, a ne da balansira između dve strane.

“Važno je da zemlja načini strateški izbor, da to bude deo zvanične politike, kao što je to uradila Hrvatska kad je članstvo u EU stavila iznad svega ili Crna Gora po pitanju NATO. Važno su vrednosti, da dela budu jača od reči, da se pošalje jasna poruka”, rekao je Hojt Ji.

On je naveo da je bitno i kako Srbija demnstrira opredeljenost za evropske vrednosti, jer je zemlja koju međunarodna zajednica pomno prati.

“Poruke balansiranja nisu jasne poruke. Bitno je da država ne balansira između dve strane”, smatra zvaničnik američkog Stejt departmenta.

Hojt Ji je učestovao na 17. Srpskom ekonomskom forumu, gde je rekao da je vrlo optimističan po pitanju regiona Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, posebno kada je reč o narednoj godini.

“Na evropskom putu potrebno je ispuniti kriterijume i standarde, ali takođe je potrebno fokusirati se na ono što žele sami građani”, rekao je američki zvaničnik.

Prema njegovim rečima, važno je da se ključni problemi reše u svojoj osnovi, a ne samo simptomi problema, i ostvari istinski napredak.

“Potrebno shvatiti urgentnost trenutka u suočavaju sa problemiam, da se situacija ne bi pogoršala. Važan je i taj koncept partnerstva”, rekao je on.

Kad je reč o situaciji na Balkanu, Hojt Ji je naveo da je region od rata prešao veliki put, da poređenja nema, ali da se po pitanju stabilnosti i bezbednosti ništa ne može uzimati zdravo za gotovo.

“Sveukupan trend je pozitivan, ali rizik od izbijanja sukoba i dalje postoji”, smatra on.

Prema njegovom mišljenju, ruska vizija Balkana razlikuje se od evropske.

”Na osnovu postupaka Rusije u regionu čini se da ona želi da Balkan ostane slab i podeljen, a ne snažan i bolje integrisan u EU”, poručuje on.

Hojt Ji kaže da je Aleksandar Vučić, i kao predsednik i premijer, jasno rekao šta je cilj Srbije, ali i da želi dobre odnose sa Rusijom.

“Nije baš očigledno kako će se to izbalansirati”, rekao je zvaničnik Stejt departmenta, navodeći da je stav SAD da gde god je moguće bude kooperativne, a gde to nije moguće, braniće svoje interese i interese partnera.

Smatra da projekat EU neće biti kompletan bez Zapadnog Balkana.

Sadašnja američka administracija je jasno pokazala da je posvećena regionu, kaže on, a što se tiče uključivanja u dijalog Beograda i Prištine napominje da su SAD deo tog procesa od početka.

“Sve dok dve strane to budu želele, kao i EU, pomagaćemo, ali se nećemo nametati”, zaključio je Hojt Ji.

Povezani članci

Dačić: Pristup SAD se promenio, pojedine države EU igraju dvostruku igru

EWB

Bez značajnijih poboljšanja stanja demokratije u Srbiji protekle godine

EWB SCREENING

Bilčik o rezoluciji EP: Sveobuhvatan i detaljan pregled stanja u Srbiji

EWB