fbpx
European Western Balkans
Politika

Hojt Ji: SAD ostaju na Balkanu, budućnost regiona na Zapadu

Brajan Hojt Ji; Foto: Tanjug / Zoran Žestić

PODGORICA – Americki zvanicnik Brajan Hojt Ji rekao je da SAD nameravaju da i dalje ostanu prisutne na Balkanu i budu važan partner ističući i da budućnost regiona leži na Zapadu.

“Najmanje poslednjih četvrt veka, SAD su aktivan i važan partner zapadnog Balkana i nameravamo to i dalje da budemo. Naš cilj tokom mandata više americkih administracija bio je da radimo sa našim partnerima na jacanju demokratskih institucija i sprovodenju reformi neophodnih za evroatlantske integracije. To ostaje naš prioritet”, istakao je Hojt Ji u intervjuu za podgoričke Vijesti.

Prema njegovim rečima, Amerika to planira da uradi, jačanjem vladavine prava, borbe protiv korupcije i obezbedivanju da vlade budu transparentne i odgovorne.

Na pitanje šta ce Vašington da uradi kako bi sprecio druge igrace, poput Rusije, Kine ili Turske da vrše uticaj na Balkan, u vakuumu koji je nastao dok su se EU i SAD bavile sobom, Hojt Ji istice da nije tacno da SAD i EU ignorišu Balkan i napominje da su čak i intenzivirali podršku bezbednosti, stabilnosti i ekonomskom razvoju regiona.

“Ipak, vlade u regionu mogu i treba više i brže da napreduju u 2018, ukljucujuci to da ostave po strani političarenje i bolje iskoriste prednosti pomoci i mogucnosti koje im pružaju medunarodni partneri”, smatra Hojt Ji.

“Verujemo da buducnost regiona leži na Zapadu…Istovremeno, vlade moraju da se odupru lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju medunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana. Rusija, na primjer, pokazala je spremnost da se meša u izbore, podriva kljucne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdevanje energijom kao politicko oružje, i slabi poverenje u demokratiju i slobodno tržište. Nastavicemo da pomažemo našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni uticaj”, istice Ji.

On je još rekao i da ce SAD ispuniti obaveze prema vladama regiona , bilo da je rec o pomoci, tehnickim savetima ili politickoj podršci. ali je i dodao da SAD ocekuju da te vlade i lideri takode ispune svoje obaveze. “Na primer da sprovedu reforme ili poštuju vladavinu prava. Radicemo sa onim zvanicnicima koji se budu pridržavali vladavine prava i budu delili našu posvecenost demokratskom i ekonomskom razvoju. Lideri odgovaraju, naravno, prvo i najviše onima koji ih biraju, koji su slobodni da izaberu i nekog novog”, kazao je Hojt Ji.

Upitan da prokomentariše izveštaju “Preventivni angažman”, Saveta za inostrane odnose u kom se tvrdi da je Balkan medu 30 potencijalnih “vrucih tacaka” u svetu uz upozorenje na moguce politicke nemire i ekstremisticko nasilje americki zvanicnik istice da se region suocava sa ozbiljnim izazovima – spoljnjim i unutrašnjim pretnjama.

“Region se suočava sa ozbiljnim izazovima – spoljnjim i unutrašnjim pretnjama koje, ako ostanu bez odgovora, mogu prozvesti ozbiljne posledice po težnje država Zapadnog Balkana”, smatra Ji.

On tvrdi da “krhke institucije, slaba vladavina prava i neslobodni mediji omogucavaju endemsku korupciju, obeshrabruju strane investicije i teraju gradane da emigriraju u stabilnije i prosperitetnije zemlje”.

Hojt Ji ocenjuje i da protesti i nemiri mogu da se dogode i ako vlade ne ispune obećana poboljšanja u upravljanju i životnom standardu.

“Loši ekonomski uslovi otvaraju takode puteve za potencijalno destabilizujuce činoce”, naveo je dodajući da će SAD nastaviti da obezbjeduju sredstva i tehnicku pomoc kako bi pomogle vladama na Balkanu da se suprotstave tim pretnjama i “štetnim akterima koji žele da oslabe institucije, podriju reforme i sprece napredak regiona” , zaključuje Ji.

Povezani članci

Majstorović: Teme samita EU-Zapadni Balkan biće pomoć EU, ali i poštovanje vrednosti

EWB

Bogovič: Reforme su ulaznica za EU klub

EWB

Međak: Evropske integracije nisu prioritet Srbije

EWB SCREENING