fbpx
European Western Balkans
Politika

Hojt Ji: SAD prisutne i žele da ostanu na Balkanu

Hojt Brajan Ji; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

VAŠINGTON – Sjedinjene Američke Države su prisutne na Zapadnom Balkanu i imaju nameru da ostanu posvećene tom regionu, izjavio je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji.

“SAD su dugo prisutne na Zapadnom Balkanu i nameravamo da ostanemo tu ne zbog altruističkog instinkta već zato što nam je važno da Balkan uspe, da postane prosperitetno mesto”, rekao je Ji u sredu na konferenciji “Nadolazeća oluja? Oblikovanje budućnosti Balkana u eri neizvesnosti”, koju je organizovao Atlantski savet u Vašingtonu.

Kako je istakao, važno je za Evropu, a važno je i za SAD, da se Zapadni Balkan razvije u prosperitetnije mesto. SAD će u tome pomoći, dodao je on.

Prema njegovim rečima, američka administracija je jasno pokazala ne samo rečima, već i delima, svoju posvećenost regionu.

“Mi želimo da budemo dobar partner zemaljama regiona, ali i EU”, rekao je Ji i dodao da SAD ne žele da se nameću.

On je ocenio da politika strateškog strpljenja na Balkanu ne funkcioniše i da treba redefinisati partnerstva u tom regionu.

“Partnerstva bi trebalo da budu dvosmerna – uz očekivanje da međunarodna zajednica pruži finansijsku, tehničku, moralnu i drugu vrstu pomoći, a da lideri u regionu ispune svoje obaveze”, rekao je Ji.

“Pomoći ćemo gde smo poželjni, i verujemo da postoji uloga za sad, da možemo da damo pozitivan doprinos i to ćemo raditi”, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, koji će biti postavljen za američkog ambasadora u Makedoniji.

Povezani članci

Rezolucija Evropskog parlamenta od 14. juna 2017. o izveštaju Komisije o Srbiji za 2016. godinu

EWB

Bilčik: Očekujemo više od Srbije ali i od Evropske unije

EWB

Žene na Zapadnom Balkanu nedovoljno zastupljene u politici

EWB