fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Hojt Ji se sastao sa najvišim zvaničnicima Srbije

Kajl Skat i Hojt Ji; Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

BEOGRAD – Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji se prilikom posete Srbiji sastao sa najvišim zvaničnicima  i istakao da je istakao da su SAD spremne da i dalje pomažu Srbiji u sprovođenju reformi, kako bi u skorijoj budućnosti postala članica Evropske unije.

Brnabić i Ji: Dosta prostora za unapređenje bilateralnih odnosa SAD i Srbije

Na sastanku sa premijerkom Srbije Anom Brnabić zaključeno je da postoji dosta prostora za unapređenje ukupnih bilateralnih odnosa između Srbije i SAD.

Takođe, potrebna je snažna volja i istrajnost svih činilaca vlasti i društva, kako bi se učinio značajniji napredak u pitanjima vladavine prava, slobode medija, borbe protiv kriminala i korupcije i obezbedili bolji uslovi za život svih građana Srbije, istaknuto je na sastanku.

Premijerka Brnabić izjavila je da je najvažniji cilj očuvanje mira i stabilnosti u regionu, bez kojeg nema ni ekonomskog napretka, ni evropske budućnosti za region.

Ona je istakla da je Srbija i dalje posvećena otvorenom dijalogu sa Prištinom

Izrazila je uverenje da će otvaranje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu dovesti do postizanja konsenzusa i saglasnosti u rešavanju pitanja od nacionalnog interesa za Srbiju.

Mihajlovićeva sa Jiem

Funkcioner Stejt departmenta Brajan Hojt JI preneo je danas potpredsednici vlade Zorani Mihajlović čestitke na uspešnoj reformi građevinskih dozvola, koja je, istakao je bila od presudne važnosti za napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

“Primetno je da su uslovi poslovanja dramatično unapređeni”, rekao je Ji, istakavši da je tome doprinela i dobra saradnja ambasade SAD i USAID-a sa Vladom Srbije i Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Glavne teme razgovora bile su, kako je saopšteno, nastavak reformi u oblasti građevinskih dozvola, unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji, kao i infrastrukturni projekti koji će povezati Srbiju sa regionom.

“Sledeća reforma na kojoj radimo je reforma katastra, koja je jednako važna kao i reforma građevinskih dozvola”, rekla je Mihajlovićeva na sastanku kojem je prisustvovao i ambasador SAD, Kajl Skat.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD takođe se interesovao za prioritete u oblasti transporta, koji će bolje povezati Srbiju sa regionom.

Potpredsednica Vlade rekla je da je već dogovoreno finansiranje izgradnje prve deonice „auto-puta mira“ Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, od Niša do Pločnika, gde će radovi početi iduće godine, kao i da očekuje da u 2018. bude potpisan ugovor za Moravski koridor, odnosno auto-put Pojate-Preljina.

Ona je pozvala i američke građevinske kompanije da učestvuju u infrastrukturnim projektima u Srbiji.

Vučić sa Hojt Jiem “apsolutno otvoreno i iskreno”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Palati “Srbija” sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jiem, a razgovor je bio “apsolutno otvoren i iskren”, kako su za Tanjug rekli u Kabinetu predsednika Srbije.

“Iz saopštenja će se videti šta je na sastanku govorio Ji, a šta je govorio predsednik Vučić saznaćemo ukoliko američka strana bude želela da to saopšti”, istakli su u Kabinetu po završetku sastanka u Palati Srbnija, kojem je kao i na sastanku sa ministarkom Mihajlović prisustvovao i ambasador SAD Kajl Skot.

Povezani članci

Skup Jadransko-jonske inicijative u Šibeniku: EU da izdvoji više novca za prekograničnu saradnju

EWB

Finsko predsedavanje će nastaviti da radi na evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana

EWB

Lajčak sledeće nedelje u Beogradu i Prištini

EWB