fbpx
European Western Balkans
Politika

Holandski ambasador: Prvo napredak u vladavini prava, zatim evrointegracije

Holandski ambasador u Beogradu Hiles Beshor Pluh; Foto: Ministarstvo za evropske integracije

BEOGRAD – Srbija prošle godine nije otvorila nijedno poglavlje u pregovorima o priključenju Evropskoj uniji  zbog odsustva napretka u oblasti vladavine prava, koja je od centralne važnosti za EU i ima prioritet, izjavio je holandski ambasador u Beogradu Hiles Beshor Pluh, prenosi FoNet. 

Na kraju diplomatskog mandata u Srbiji, on je poručio da se prvo mora videti napredak u vladavini prava, a onda krenuti sa drugim aspektima priključenja EU.

“Da bi Srbija mogla da otvori poglavlja, trebalo bi da unapredi vladavinu prava i sprovede već usvojene odluke”, rekao je Beshor Pluh, koji posle 18 meseci provedenih u Beogradu, odlazi na dužost ambasadora u Moskvi.

Kako je objasnio, Srbija bi, kada je reč o vladavini prava, trebalo da ostvari napredak u oblastima nezavisnosti sudstva, kontrole rada parlamenta i ljudskih prava.

“Sa novom Vladom Srbije je bilo pozitivnog razvoja, usvojeni su zakoni i donete odluke, ali bi trebalo da vidimo šta to znači, kako će biti sprovedeno i kakvi će biti rezultati”, naglasio je Beshor Pluh.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da postoji održivi razvoj ljudskih prava i demokratije, kako bi te norme i vrednosti bile zaista ugrađene u državu i građani od toga imali koristi.

On je ocenio da su izbori u Srbiji sledeće godine vrlo važni i da je izuzetno bitno da budu dobro pripremljeni, “da ne budu opterećeni istim elementima kao prošlogodišnji”.

“Izuzetno je važno da svi, vlada, opozicija, stanovništvo, možda čak i strani posmatrači i savetnici, izbegnu situaciju novog bojkota”, poručio je Beshor Pluh.

Kako je upozorio, bojkot znači da stanovništvo nema punu mogućnost izbora političke budućnosti, da je izborni proces ometen i da je demokratija koja je rezultat tog procesa, na izvestan način, nepotpuna.

Uz konstataciju da aktuelni parlament Srbije nema opoziciju, Beshor Pluh je predočio da to znači da građani nisu u stanju da ocene šta je prava demokratija.

“Da bi to ocenili, morate da vidite demokratiju koja funkcioniše i imate zaista funkcionalni parlament. Zato se bojkot mora izbeći. Kako bi se to postiglo, potrebni su izborno okruženje i odluke koje će zadovoljiti i opoziciju”, precizirao je on i napomenuo da građani sada nemaju tu mogućnost.

Želimo sadržajan dijalog između parlamentarnih i opozicionih partija

Holandski ambasador izrazio je zadovoljstvo zbog spremnosti Evropskog parlamenta da ponovo posreduje u dijalogu vlasti i opozicije.

“Želimo sadržajan dijalog između parlamentarnih i opozicionih partija, da bi se stvorile okolnosti u kojima se svako oseća sigurno, kako bi učestvovao na izborima, izjavio je Beshor Pluh.

Povodom dugogodišnje podrške Zapada predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uprkos zamerkama vezanim za nizak nivo vladavine prava i visok nivo korupcije, Beshor Pluh je rekao da je diplomatska zajednica u kontaktu sa predstavnicima vlasti, kao i da se u razgovorima ne suzdržavaju od kritika.

„Kao diplomatska zajednica, u zvaničnom smo kontaktu sa predstavnicima vlasti. U razgovorima sa predsednikom, premijerom, ministrima, ne suzdržavamo se od kritika i ti sastanci su uvek interesantni. Sastajemo se sa njima jer su izabrani predstavnici Srbije, ma koliko, u našim očima, izborni proces bio manjkav”, obrazložio je Beshor Pluh.

Što se tiče zamerki Beogradu da sedi na više spoljnopolitčkih stolica, iako je takav stav doprineo da nabavi vakcine protiv virusa korona i sa Zapada, i iz Kine, i iz Rusije, on je rekao da Srbija, kao i svaka druga država, ima pravo da vodi otvorenu politiku i sarađuje sa različitim zemljama i akterima.

“Kritikovali smo Srbiju kada je javno dala do znanja da su neke zemlje bolje od drugih. Vlada Srbije mora priznati da EU ogromnim sredstvima dugo pruža podršku njenom zdravstvenom sistemu, posebno tokom kovid krize, izjavio je Beshor Pluh. Nije dobro javno zahvaljivati nekim zemljama, u ovom slučaju Rusiji i Kini, ignorišući pomoć EU, ocenio je Beshor Pluh, navodeći da opredeljenje pojedine zemlje da koristi rusku, kinesku, britansku ili američku vakcinu zavisi od odluke njene vlade. Trebalo bi da budemo srećni zbog činjenice da ruska vakcina deluje verovatno bolje nego što su mnogi očekivali. Potrebno je da bude testirana da bi se koristila u EU, ali željno išćekujem pozitivne rezultate, jer ćemo biti mnogo bezbedniji sa još jednom vakcinom koja funkcioniše”, zaključio je Beshor Pluh.

Povezani članci

Lideri regiona dogovorili dalje korake za uspostavljanje malog Šengena

EWB

Hojt Ji: Moguće je sedeti na dve stolice, ali to usporava procese

EWB

Evropska komisija: EU očekuje dalji napredak Srbije na evropskom putu

EWB