fbpx
European Western Balkans
Politika

Holandski parlament traži suspenziju bezviznog režima ako Srbija ne uvede sankcije Rusiji

Dutch Parliament; Photo: Flickr / Tweede Kamer

HAG — Predstavnički dom Holandije podržao je 8. decembra rezoluciju kojom poziva svoju vladu da se u Briselu založi za privremenu suspenziju bezviznog režima za Srbiju, ukoliko se Srbija ne usaglasi sa viznom i spoljnom politikom EU. 

Iako je predlog imao podršku većine poslanika opozicije i vlasti u holandskom parlamentu, tokom debate na inicijativu ministra spoljnih poslova dogovoreno da spomenuta rezolucije u ovom trenutku ne bude zvanična smernica za holandsku Vladu.

Kako je objasnio ministar, Vlada trenutno radi na svom dokumentu o ovoj oblasti, pa je to zvanični razlog zašto predlog još uvek nije uputstvo za delovanje vlade u okviru Evropske unije. Dogovoreno je da će se o ovoj rezoluciji koja je dobila podršku parlamentaraca odlučivati kasnije, ali tačan datum još uvek nije poznat.

Predlog je imao podršku i vladajuće koalicije i opozicionih poslanika. Podnela su ga dva poslanika iz dve najveće partije vladajuće koalicije, Jeoren van Vajnharden iz Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD) i Šord Šordsma iz stranke Demokrate 66. Međutim, predlog je podržao i predstavnik opozicione Socijalističke partije (SP), Džasper van Dajk.

Poslanik Jeoren van Vajnharden podelio je na tviteru da je njegov predlog dobio podršku predstavničkog doma holandskog parlamenta.

“Donji dom podržava naš predlog za stroži pristup Srbiji ako predsednik Vučić ne podrži sankcije Rusiji. Prekid procesa pridruživanja Srbije EU mogao bi da postane opcija. Nećemo oklevati da ga koristimo,” poručio je Van Vajnharden.

Druga rezolucija koji je formalno izglasana u holandskom parlamentu i koja predstavlja zvaničnu smernicu za delovanje Vlade, je ona u kojoj se traži zamrzavanje pregovora sa Srbijom dok se zemlja ne uskladi sa sankcijama Rusiji. Tokom debate u parlamentu, ministar spoljnih poslova Holandije izjavio je da se svakako ne očekuje da sa Srbijom napravi pomak u decembru.

 

Isti poslanik je dan pre iniciranja rezolucije u parlamentu dobio odgovore na poslanička pitanja o povećanoj migraciji preko Srbije od strane državnog sekretara za pravdu i bezbednost Erika van der Burga. On je rekao da vlada “deli zabrinutost evropskog komesarke Johanson zbog povećanog priliva preko Srbije i vidi potrebu da se suprotstavi prilivu preko Zapadnog Balkana,” ali i da pozdravlja korake koje je Srbija preduzela na planu usklađivanja sa viznom politikom EU i da će nastaviti da prati razvoj situacije, te da vrši pritisak ukoliko je to potrebno.

U institucionalnom sistemu Holandije, Parlament ima mandat da da smernice Vladi za vođenje spoljne politike. Primera radi, kada je Holandija blokirala otvaranje pregovora sa Albanijom, takva incijativa došla je iz parlamenta.

Rezolucija holandskog parlamenta koja je u ovom trenutku zamrznuta, ne i odbačena,  poziva na suspenziju bezviznog režima za Srbiju putem mehanizma kočnica (emergency brake mechanism) najkasnije do marta 2023. godine, “s obzirom na to da Srbija sve više podriva spoljnu politiku EU zbog dobronamernog odnosa prema Rusiji i neusaglašavanja sa sankcijama EU,” ali i neusklađivanja viznog režima zbog čega je tokom 2022. veliki broj neregularnih migranata prešao u EU upravo preko Srbije. 

Prema Lisabonskom ugovoru, u Evropskoj uniji postoje dva tipa ove procedure. Jedna koja je vezana za Zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i druga koja se primenjuje u drugim oblastima, poput saradnje u oblasti borbe protiv kriminala i socijalne bezbednosti.

U prvobitnoj verziji teksta portala European Western Balkans pisalo je da je holandski parlament usvojio rezoluciju kojom se predlaže ukidanje bezviznog režima za Srbiju. Sa predlogom su bili saglasni i vlast i opozicija u parlamentu, ali je na inicijativu Ministarstva spoljnih poslova za sada zamrznut. To ne znači da nije dobio podršku holandskih parlamentaraca, kao i da to nije zvaničan zahtev koji su oni uputili svojoj vladi na sednici Parlamenta 8. decembra.

Povezani članci

Joksimović: SSP nema legitimitet da kritikuje Vladu povodom metodologije pristupanja EU

EWB

Rojters: Dačić predlaže kompromis, normalizacija ključ za EU

EWB

Rebić: Podrška Hrvatske za pristupanje Srbije EU

EWB