fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Hoti i Vučić različito o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine

Virtuelni Samit u Parizu; Foto: Instagram / Budućnost Srbije

PARIZ- Albanska strana izašla je sa zahtevima za očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, Ustava Kosova, uzajamno priznanje, članstvo u UN, da ostale zemlje EU priznaju Kosovo, a tek onda će se baviti nestalima, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da ako je to suština, onda je sve besmisleno, prenosi Radio slobodna Evropa. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti učestvovali su danas na samitu održanom putem video linka, kom su prisustvovali francuski predsednik Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, šef evropske diplomatije Žozep Borelj, i specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Vučić je istakao da je spreman da razgovara o poboljšanju odnosa, ali neće biti razgovora o priznavanju ultimatuma. Predsednik Srbije je takođe najavio da će srpska strana “očigledno imati mnogo posla i teških zadataka”.

Govoreći o stanovištima francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačke kancelarke Angele Merkel, Vučić je podvukao da se radi o liderima zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

“Oni razumeju našu poziciju. Merkel i Makron su iskusni političari i znaju šta je realno a šta ne. Od njih dvoje nismo bili izloženi pritiscima i trudio sam se da na hrabar način odgovorim na ultimatume. Mislim da su Makron i Merkel to razumeli. U svakom slučaju, moramo da naučimo da razgovaramo sa onima koji ne žive u realnosti”, izjavio je Vučić novinarima u Parizu.

Hoti: Samo uzajamno formalno priznanje

Avdulah Hoti tokom samita istakao je da od početka dijaloga 2011. godine Srbija nije pokazala istinske namere ka normalizaciji odnosa.

Prema njegovim rečima Srbija je i odlagala proces takozvanom kupovinom vremena i nastavkom kampanje protiv suvereniteta Kosova.

“Međutim, i dalje smo posvećeni mirnom procesu normalizacije naših odnosa, koji se može postići samo ako Kosovo i Srbija poštuju državnost jednih drugih”, rekao je Hoti.

Kako prenosi RSE, Hoti je istakao da je novoizabrana Vlada Kosova uklanjanjem svih carinskih barijera na robu iz Srbije dala šansu dijalogu i postizanju konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma Srbija i Kosova.

Hoti je rekao da bi taj sporazum trebalo da bude postignut uzajamnim priznanjem između dve zemlje.

Premijer Kosova naglasio je da tema pregovora ne može biti teritorijani integritet Kosova, te da sporazum ne sme uticati na ustavnu organizaciju Kosova.

“Sveobuhvatni mirovni sporazum između Republike Kosovo i Republike Srbije trebalo bi da rezultira međusobnim priznanjem. Bez takvog okončanja ovog procesa, sporazum ne može uspeti. Uzajamno priznanje dveju zemalja je jedini način da se normalizuju odnosi i otvori put za obe zemlje u procesu integracija u EU”, zaključio je Hoti u govoru u toku samita u Parizu.

Povezani članci

EU ministri zabrinuti zbog nedostatka dijaloga Beograda i Prištine

EWB

Vučić i Hoti na dvodnevnom sastanku u Beloj kući

EWB

Hoti: Neće biti reči o ZSO u predstojećem dijalogu sa Srbijom

EWB