fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

HR: Takse na voće i povrće sa 270 smanjene na 12,6 evra

Andrej Plenković; Foto: Vlada Republike Hrvatske

BEOGRAD – Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske smanjilo je takse na poljoprivredne proizvode sa 270 na 12,6 evra, navedeno je u Pravilniku o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, u koji je Tanjug danas imao uvid.

Sa susednim državama je dogovoreno da se od sutra u potpunosti normalizuju kontrole na granicama.

Do promene pravilnika došlo je nakon negodovanje susednih zemalja pogodenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.

Izmena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, te sada iznosi 90 kuna, što je 12,6 evra, za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija.

Pravilnik će biti objavljen sutra, 11. avgusta, u Narodnim novinama.

U odluci hrvatskog ministarstva stoji da će se analizirati cene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju, kako bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu.

Uskoro očekujemo i sastanak na temu korišćenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Evropskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima, navodi hrvatsko ministarstvo.

Ističe se da će zaštita potrošača biti prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom.

“Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima – neoštećena, zdrava, čista, ne prezrela te ispravno označena, a stanje plodova mora biti takvo da izdrži prevoz i rukovanje kako bi na odredište stiglo u zadovoljavajućem stanju “, stoji u odluci.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, kako se dodaje, intenzivno raditi na merama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u trgovinama u Hrvatskoj.

Povezani članci

Ljajić: Nema ukidanja rominga sa EU, moguće niže cene usluga

EWB

EU budžet: Brisel nije zatvorio vrata Srbiji

Emina Muminović

Javne nabavke u Srbiji manje konkurentne u odnosu na najmanje konkurentne zemlje EU

EWB