fbpx
European Western Balkans
Evropa

Hrvatska zbog koronavirusa aktivirala mehanizam zajedničkog odgovora EU

Sastanak Saveta za opšte poslove; Foto: Evropska unija

BRISEL – Predsedništvo Saveta Evropske unije, koje od januara drži Hrvatska, juče je povodom širenja koronavirusa aktiviralo integrisani odgovor na političku krizu, mehanizam za koordinisan odgovor EU na vanredne situacije.

Prema najnovijim dostupnim informacijama, trenutno ima 2495 slučajeva koronavirusa na teritoriji EU zajedno sa UK, Monakom, San Marinom i Švajcarskom. Do utorka je od virusa preminulo 56 osoba.

Najteža situacija je u Italiji, u kojoj je 1835 zaraženih i u kojoj su registrovani gotovo svi smrtni slučajevi. U Francuskoj, Nemačkoj i Španiji ima između 100 i 200 zaraženih.

“Imajući u vidu sve goru situaciju i različite sektore koji su zahvaćeni krizom (zdravstvo, konzularne službe, civilna zaštita, ekonomija), predsedništvo je podiglo aktivaciju mehanizma za integrisani odgovor na političku krizu na potpunu aktiviranost 2. marta 2020”, stoji u saopštenju Saveta.

Prethodno je ovaj mehanizam bio aktiviran na nivou deljenja informacija, a potpuna aktiviranost podrazumeva da će države članice koordinisano pripremati odgovor na koronavirus na nivou EU. Na sastancima koji će se održavati tim povodom učestvovaće Evropska komisija, Evropska služba za spoljno delovanje, predsednik Evropske komisije, države članice i relevantne agencije i stručnjaci EU.

Među sredstvima dostupnim u okviru ovog mehanizma nalaze se neformalni okrugli stolovi, analitički izveštaji, kontakt centar koji će raditi neprekidno i zajednička veb platforma za deljenje informacija.

Povezani članci

Veber: Evropska komisija treba da bude bliža običnim građanima

EWB

Evropska unija stvara strateške rezerve medicinske opreme; Srbija će imati pristup

EWB

Koalicija ALDE-Makron protiv “Evrope nacija i slobode”

EWB