fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Politika

I Bajden i Tramp su u čestitkama Vučiću pozvali na međusobno priznanje Srbije i Kosova

Bela kuća; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – U srpskim medijima odjeknula je vest da uz čestitku Dana državnosti Srbije, novi američki predsednik Džozef Bajden šalje i upozorenje za Srbiju. Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država uputio je čestitku povodom Dana državnosti Srbije i poručio da SAD ostaju nepokolebljive u podršci evrointegracijama Srbije, sprovođenju reformi ali i postizanju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje.

Čestitka u kojoj Bajden pominje međusobno priznanje Srbije i Kosova protumačeno je kao još jedan od signala da će ova godina biti obeležena pritiscima i iskušenjima za Srbiju. Zaboravljeno je, međutim, da su se slične poruke mogle čuti i ranije.

Teza o promeni pozicije Sjedinjenih Američkih Država prema statusu Kosova sa odlaskom Trampove administracije bila je neutemeljena i tokom kampanje uoči predsedničkih izbora u SAD. I ovaj put, srpski mediji i zvaničnici, namerno ili ne, zaboravili su da podsete da je čestitka Džo Bajdena identična čestitki koju je srpskom predsedniku uputio i Donald Tramp.

Povodom državnog praznika Srbije, 2019. godine tadašnji predsednik SAD Donald Tramp uputio je čestitku Srbiji i Aleksandru Vučiću, u kojoj, između ostalog poručuje da dok je na Beogradu i Prištini da postignu dogovor koji obe strane mogu da podrže, SAD smatraju da bi uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa.

Tramp je tada na identičan način kao Bajden poručio da SAD „ostaju nepokolebljive“ u podršci Vučićevoj „posvеćеnosti da produbi rеgionalnu saradnju“, a naročito njegovim „zalaganjima ka normalizaciji odnosa sa Kosovom“.

Osim predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i njegov kosovski kolega Hašim Tači dobio je čestitku od američkog predsednika.

Tramp je Tačiju čestitao „11-godišnjicu kosovske nezavisnosti“ i kao i predsedniku Srbije poručio da je „uzajamno priznanje temelj normalizacije odnosa i osnova bilo kakvog sveoubuhvatnog rešenja“.

Asistent na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, Milan Krstć, za Nova.rs istakao je da je Bajdenova čestitka uobičajeni diplomatski potez, i podsetio da se to nije desilo prvi put.

Kako je istakao i Trampova administracija je takođe podsticala dijalog oko Kosova, ali postoje dve tačke u kojima će se razlikovati način na koji će Bajdenova administracija to raditi.

“Bajdenova administracija će to raditi sa Evropskom unijom paralelno, neće više biti odvojenog ekonomskog koloseka. A druga razlika je što će se više isticati ta potreba za međusobnim priznavanjem. To jeste razlika, ali to ne znači da Trampova administracija nije smatrala da na kraju tog dijaloga ne treba da dođe do međusobnog priznanja”, zaključio je  Krstić.

“Razgovori sa novom američkom administracijom neće biti laki i jednostavni. Mi imao svoj stav, Amerika svoj, ali to nije razlog da odustanemo od svoje pozicije već da i dalje vodimo borbu uporno i mudro”, rekao je Selaković za TV Hepi.

On je naveo i da ga čestitka Bajdena u suštini nije iznenadila ali ga je možda iznenadilo da se takva težnja spoljne politike Amerike, nove administracije, iznosi u čestitki za državni praznik.

“To pokazuje novi stav američke spoljne politike, ali je za nas najvažnije da u aktima međunarodnih organizacija i Evropske unije, sa kojom vodimo pregovore, takve stvari ne stoje kao uslovi, a i da stoje jasan je naš stav koji je predsednik Aleksandar Vučić izneo u Beloj kući”, rekao je Selaković.

Povodom upućene čestitke, predsednik Srbije ocenio je da se “komplikuju stvari” oko Kosova i Republike Srpske, te da “nije prijatno” što će američka spoljna politika jasno ići u pravcu priznavanja Kosova.

“Mi razumemo da je to nova američka politika, bilo je pokušaja da se taj termin nametne kao nešto što je trebalo da prihvatimo kao konačno rešenje i u Vašingtonu. Već sam im jedanput u lice rekao u Beloj kući šta mislim o međusobnom priznanju i moj odgovor neće biti drugačiji”, rekao je Vučić medijima.

Povezani članci

[VIDEO] Vlajkov: Zapadni Balkan nije zaboravljen od strane Evropske unije

EWB

Berlinski proces: Uz pohvale uspeha regionalne integracije, lideri se obavezali da će nastaviti ekonomsku saradnju

EWB

EU: Kasni implementacija energetskih sporazuma između Kosova i Srbije

EWB