fbpx
European Western Balkans
Bezbednost

Imenovan novi zamenik komandanta KFOR-a, Švajcarac Loran Mišo

Loran Mišou; Foto: NATO KFOR

PRIŠTINA – Nakon jednogodišnjeg mandata, zamenik komandanta KFOR-a, austrijski brigadni general Rajnhard Rikenštul, predao je danas odgovornost švajcarskom brigadnom generalu Loranu Mišou koji stupa na dužnost.

Ovo je prvi put da jedan švajcarski oficir stupa na dužnost zamenika komandanta KFOR-a, a njegovo imenovanje je objavljeno još novembra prošle godine nakon konsultacija NATO i partnerskih zemalja.

General Rikenštul tokom oproštajnog govora izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo zbog svih dostignuća postignutih intenzivnim radom tokom ove godine, saopšteno je iz KFOR-a, a prenosi Tanjug.

On je potvrdio blisku saradnju sa komandantom KFOR-a i svim ostalim pripadnicima KFOR-a tokom prošle godine.

“Stojimo ovde, rame uz rame, kao saborci kako bi postigli međusobno pomirenje i utrli put ka pozitivnoj perspektivi i budućnosti”, rekao je general Rikenštul.

Komandant KFOR-a, general Lorenco D’Adario opisao je odlazećeg zamenika komandanta kao “sjajnog savetnika i druga, čoveka od kvaliteta, duhovne posvećenosti i odlučnosti” koji je podržan timom postigao odlične rezultate u KFOR-u, navodi se u saopštenju.

Švajcarska se pridružila programu Partnerstva za mir (PfP) 1996, a njene oružane snage su deo KFOR-a od oktobra 1999. i deo su takozvane Švajcarske čete (SWISSCOY) koja broji preko 235 pripadnika oružanih snaga koje Švajcarska sama finansira. Švajcarska je na devetom mestu po brojnosti vojnog osoblja od 29 država učesnica u misiji.

Povezani članci

Nesmetani NATO preleti iznad Crne Gore i Albanije

EWB

Stoltenberg: Spremni smo da unapređujemo partnerstvo sa Srbijom

EWB

Kirste: Srbija ključna zemlja regiona

EWB