Investiranje u budućnost Zapadnog Balkana

Zastave Evropske unije; Foto: Evropska unija

Poslednjim Junkerovim Govorom o stanju Unije, najavljeno je njeno proširenje u narednoj deceniji. Ovo je nova prilika za ubrzanje procesa evropskih integracija u regionu Zapadnog Balkana posle godina neizvesnosti. Pred državama regiona stoji zadatak stvaranja stabilnog okruženja za međusobnu saradnju, dok značajne strukturne reforme, vladavina prava i sprovođenje zakona ostaju prioriteti na nacionalnim nivoima.

Investiranje u reforme kroz konkretne projekte, je ključno za uspeh procesa jer bi omogućilo povećanje konkurentnosti ekonomija u regionu. Pomoć i saradnja sa inostranim investitorima, finansijerima i donatorima od velike su važnosti u ovom procesu.

Međunarodne finansijske institucije, konkretno Evropska investiciona banka i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, zatim Evropska komisija i pojedine evropske zemlje donatori, 2009. godine, zajednički su oformile Investicioni okvir za Zapadni Balkan.

Inicijativa treba da olakša pripremu i sprovođenje infrastrukturnih investicija u skladu sa nacionalnim, regionalnim i prioritetima za pristupanje EU, a ciljani sektori ulaganja obuhvataju energetiku, životnu sredinu, socijalni razvoj, transport i razvoj privatnog sektora.

Kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan su do sada, kroz bespovratna sredstva i kredite, podržani regionalni i nacionalni projekti u vrednosti od više 1,4 milijarde evra, ali to i dalje nije dovoljno za investicione potrebe našeg regiona.

Sve zemlje se suočavaju sa visokim i upornim fiskalnim deficitima i stalnim rastom dugova. Investicije nisu dovoljno visoke da obezbede rast i povećanje ekonomske atraktivnosti regiona. Osim toga, slabu tačku predstavljaju priprema i upravljanje investicionim projektima.

Jednodnevna regionalna konferencija u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Međunarodnog evropskog pokreta uz podršku Evropske investicione banke „Investiranje u evropsku budućnost Zapadnog Balkana“, posvećena je nalaženju načina za prevazilaženja prepreka u procesu reformi i evropeizaciji Zapadnog Balkana. Konferencija će okupiti predstavnike vlada, međunarodnih i regionalnih organizacija, poslovne zajednice, kao i stručnjake, koji će podeliti svoje viđenje i znanje o praksi u regionu. Preporuke kako dalje i kako bolje, a koje se očekuju na kraju konferencije, biće smernice za dalji razvoj država regiona.


Projekat Evropa za mene sprovodi Evropski pokret u Srbiji, a finasira Evropska unija. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Evropske komisije.