fbpx
European Western Balkans
Politika

“IPA III smanjiće razlike između regiona i Evropske unije”

Konferencija "Srbija i EU: Podrška razvoju i pregovorima o članstvu"; Foto: MEI

BEOGRAD –  Nedavno usvojeni Instrument za pretpistupnu pomoć (IPA) III pomoći će Srbiji u sprovođenju reformi i usklađivanju sa EU, sa posebnim fokusom na zelenu agendu, poručili su zvaničnici Srbije i EU na današnjoj konferenciji “Srbija i EU: Podrška razvoju i pregovorima o članstvu“ u organizaciji Ministarstva za evropske integracije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u video poruci da je Evropska unija najveći donator Srbije, kojoj je za protekle dve decenije uputila više od tri milijarde evra bespovratne pomoći.

Cenimo svaki evro, ozbiljno i efikasno se odnosimo prema toj pomoći, rekao je Vučić.

“Podrška EU nam je značajna. Njene fondove koristimo da bismo ubrzali reforme i ostvarili članstvo u EU, izjavio je Vučić. Prema njegovim rečima, EU sugeriše razvoj saobraćajnica u regionu – drumskih, rečnih, železničkih, a integraciju regionalnih tržišta je Srbija prepoznala pokrečući inicijativu Mali Šengen”, konstatovao je Vučić.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović je izjavila da fond Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) III ima za cilj da smanji razlike izmedju regiona Zapadnog Balkana i Evropske unije.

“IPA 3 će od ukupnih iznosa 42,4 odsto biti usmerena na zelenu agendu i održivo povezivanje, potpuno je jasno koliko je ova tema važna za sve nas u Srbiji”, rekla je ona.

Pri restruktuiranju Ministarstva za evropske integracije, istakla je ona, uvedeno je peto odeljenje koje se tiče koordinacije i praćenja uskladjenosti nacionalnih reformi sa ciljevima zelene agende, digitalizacije i održive povezanosti.

“Ne kaskamo, svakako ćemo ići u korak sa onim što su najvažnije politike Evropske unije danas, izmedju ostalog vladavina prava i zeleni dogovor i digitalizacija”, navela je ministarka.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas da Evropska unija želi da ubrza proces proširenja, što za Srbiju znači otvaranje dva klastera u pristupnim pregovorima već tokom ove godine.

“Politika proširenja ostaje u centru naših aktivnosti i želimo da to ubrzamo”, rekao je Varhelji u pisanoj izjavi za konferenciju.

Dodao je da Ekonomski investicioni plan koji je EU usvojila za Zapadni Balkan treba da pomogne regionu da se transformiše i da jači izadje iz krize.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je na konferenciji u Beogradu da Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA II) finansijski instrument koji pomaže Srbiji da sprovede refome.

“To je moćan alat koji pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu finansijsku podršku najboljeg tipa”, rekao je Fabrici, istakavši da IPA fondovi podržavaju reforme, ali ne mogu da ih zamene, jer su reforme politički proces.

Podsetio je da je u okviru IPA II u periodu od 2014. do 2020. Srbija dobila 1,5 milijardi evra i još 900 miliona evra iz regionalnih projekata koji su rađeni u Srbiji.

Oko 40 odsto tih sredstava iskorišćeno je u oblasti reforme vladavine prava i dobrog upravljanja, 40 odsto sredstava je potrošeno za privredni i društveni razvoj, a oko 20 odsto za hitne situacije, kao što su bile poplave, migrantska kriza i pandemija.

Fabrici je izjavio da je srpska privreda pokazala da je dosta otporna tokom pandemijske krize “u smislu da su temelji ekonomije snažni”, i da se dosta dobro oporavila posle pandemije.

“Cilj je da se region približi Uniji i da se prevazidje privredni jaz izmedju EU i Zapadnog Balkana, da se povežu kapital i ljudi, da privreda bude sveobuhvatna, da obnovljivi izvori energije budu primarni kao u Evropi i da ceo region bude deo borbe protiv klimatskih promena”, kazao je Fabrici.

Povezani članci

Bilčik: Međustranački dijalog može da počne bilo kog dana

EWB

Joksimović očekuje konkretne korake posle Samita

EWB

Preporuke za EP o većem angažovanju EU u Srbiji

EWB