fbpx
European Western Balkans
Društvo

IRI: 62% ispitanika Srbiju ne vidi ni na Istoku ni na Zapadu

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

VAŠINGTON – Da se u nedelju održava referendum polovina građana Srbije glasala bi za ulazak u Evropsku uniju, pokazuje istraživanje Međunarodnog regionalnog instituta (IRI) u saradnji sa IPSOS-om.

Istraživanje je sprovedeno u novembru 2018. godine na reprezentativnom uzorku od 1.027 građana starijih od 18 godina. Pored Srbije istraživanje, obuhvata i ispitanike u Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Kosovu.

Ruske vrednosti, a zapadni novac

Iako bi polovina građana glasala potvrdno za ulazak u EU, 40% anketiranih je stava da članstvo u Uniji neće doneti nijednu konkretnu dobrobit.

Zanimljivo je da 62% ispitanika Srbiju ne vidi ni na Istoku ni na Zapadu, a da skoro polovina anketiranih smatra da Srbija najviše sličnosti ima sa Rusijom po pitanju kulture, moralnih vrednosti i intelektualnih vrednosti.

Stvari su drugačije kada je reč o ekonomiji jer bi oko polovine ispitanika želelo da više ličimo na Zapadnu Evropu po pitanjima zdravstva, socijalnih i penzionih davanja, ali i zaposlenosti. U prilog tome govori i to da 63% ispitanika smatra da nema budućnosti za mlade u državi.

Građani Srbije blagonaklono gledaju na strana ulaganja. Pa tako 57% i ne želi da zna poreklo stranih investicija sve dok se otvaraju nova radna mesta i smanjuje stopa nezaposlenosti.

Iako se strana ulaganja uglavnom posmatraju kroz objektiv ekonomije, ima i onih koji u tim ulaginjima pre svega vide politički uticaj (24%).

Najveća bezbednosna pretnja – etnički i religijski sukobi

Regionalne tenzije i etnički ili religijski sukobi percipiraju se kao najveća bezbednosna pretnja (22%), dok su organizovani kriminal i trgovina drogom i ljudima na drugom mestu.

Da se ništa neće promeniti po pitanju bezbednosti na teritoriji Srbije i Zapadnog Balkana u narednom periodu smatra nešto manje od polovine ispitanika.

Na pitanje koji je najveći problem sa kojim se suočava država Srbija, ispitanici navode Kosovo kao najveći problem.

Njih 28% smatra da je migrantska kriza najveći problem sa kojim se suočava Evropa. Zanimljivo je da je tog stava i sličan broj ispitanika iz Severne Makedonije.

Jedno od pitanja odnosilo se na NATO i šta bi članstvo u ovoj organizaciji donelo državi. Najnegativniji stav po pitanju Alijanse dolazi iz Srbije, dok je najpozitvniji među ispitanicima na teritoriji Kosova.

Povezani članci

PrEUgovor izveštaj: Srbija nije ispunila ključne reforme u oblasti vladavine prava

EWB

Transparentnost: U Srbiji nije moguće krivično gonjenje za visoku korupciju

EWB

Friden: Srbija da bude strpljiva, bolje biti u EU, nego…

EWB