Istraživanje: 55% građana Srbije za učlanjenje u EU, 21% protiv

Zastave Srbije i Evropske unije; Foto: Evropska unija

BEOGRAD – Na referendumu sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?”, 55 odsto građana Srbije glasalo bi za, 21 odsto glasalo bi protiv, a po 12 odsto ne bi glasalo ili ne zna odgovor na to pitanje, rezultat je istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“ Ministarstva za evropske integracije.

Istraživanje, u kome je učestvovalo 1.050 ispitanika starijih od 18 godina, rađeno je prema standardu Evrobarometra.

Od ukupnog broja ispitanika, 68 odsto smatra da bi reforme, neophodne za ulazak naše zemlje u EU, trebalo sprovoditi i mimo toga, zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.

Kad je reč o bespovratnoj razvojnoj pomoći Srbiji od 2000. do danas, 24 odsto ispitanika je prepoznalo da je EU najveći donator našoj zemlji u poslednjih 16 godina, na drugom mestu se po percepciji građana nalazi Rusija sa 21 procentom, na trećem Kina sa 17 i na četvrtom Japan sa 12 odsto.

U odnosu na rezultate istraživanja od pre godinu i po dana, iz decembra 2016, broj onih koji kao najvećeg davaoca pomoći Srbiji vide EU porastao je za tri odsto, dok je broj onih koji su mislili da je reč o Rusiji smanjen za četiri odsto.

Građani pojam EU povezuju sa boljim životom, višim standardom, blagostanjem, putovanjima i to njih 21 odsto, dok je u junu 2017. to činilo 10 odsto ispitanika.

Najveći procenat građana, 58 odsto, smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rešavati nezavisno od toga da li to traži EU, odnosno više od polovine ispitanika podržava opredeljenost Vlade Srbije za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine i spremnost da se na taj način dođe do održivih rešenja.

Za najveći broj građana, 18 odsto, članstvo u EU predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih ljudi, više mogućnosti za zapošljavanje (16), mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (15 odsto), kao i mogućnost da se uredi stanje u našoj državi (11 odsto), navodi se u saopštenju.