fbpx
European Western Balkans
Društvo

Istraživanje BCBP: Mladi se najviše protive članstvu Srbije u EU

Zastave EU i Srbije; Foto: Ministarstvo pravde

BEOGRAD – Podršku ulasku Srbije u Evropsku uniju pruža 49 odsto građana, a članstvu se najviše protive mladi ljudi, rečeno je danas tokom sednice radne grupe Nacionalnog konventa o EU za pregovaračka poglavlja 30 i 31, vezana za ekonomske odnose sa inostranstvom i spoljnu politiku, na kojoj je predstavljena najnovija analiza Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) “Mnoga lica srpske spoljne politike: Javno mnjenje i geopolitičko balansiranje”.

Istraživačica Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Maja Bjeloš je iznela podatak da 18 odsto mladih ljudi ima pozitivan stav prema EU, dok oko 60 odsto stanovništva smatra da Srbija nikada neće postati članica Unije.

Prema njenim rečima, samo devet odsto građana smatra da je članstvo u EU zaista spoljnopolitički prioritet Srbije.

“Skoro polovina ispitanika misli da EU ne želi Srbiju u svom članstvu”, izjavila je Maja Bjeloš, dodajući da se kao najveći neprijatelji određuju Hrvatska, Albanija i Sjedinjene Američka Države, dok 60% dosto građana ima stav da SAD imaju negativan uticaj na Srbiju.

Istraživač BCBP-a Vuk Vuksanović istakao je da 72 odsto građana smatra da Rusija ima pozitivan uticaj na Srbiju, a 40 posto smatra da je Moskva najbolji prijatelj Beograda.

“Samo dva odsto ispitanika misli da je politika Rusije prema Srbiji neprijateljska, rekao je Vuksanović. Stav 57 odsto građana je da Srbija treba da koordinira spoljnu politiku sa Moskvom i Pekingom, izjavio je Vuksanović, uz podatak da 16 odsto smatra da je Kina najveći prijatelj Beograda”, zaključio je Vuksanović.

Povezani članci

CEP: Srbiji je potrebno nezavisno telo za zaštitu potrošača

EWB

Mladi Zapadnog Balkana ohrabreni da doprinesu debati o budućnosti Evrope

EWB

Sastanak NKEU: Izgraditi bolje administrativne kapacitete

EWB