fbpx
European Western Balkans
Društvo

Istraživanje CDDRI: Građani ne bi prihvatili nezavisnost Kosova kao uslov za članstvo u EU

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BEOGRAD – Javno mnejnje Srbije odlučno je protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a većinski podržava politiku Aleksandra Vučića prema Kosovu, pokazalo je novo istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI).

Ovo je drugo istraživanje CDDRI o ovoj temi u 2021, sprovedeno u avgustu. Prvo istraživanje ove godine sprovedeno je u aprilu.

Prema nalazima istraživanja, dijalog Beograda i Prištine podržava 62,8% ispitanika, od toga 40,1% uglavnom podržava, a 21,7% kaže da u potpunosti podržava.

Upitani da li je za Srbiju bolje da rešavanju statusa Kosova pristupi što pre ili da čeka drugačije međunarodne okolnosti, 51,4% smatra da treba pristupiti rešavanju što pre, a 48,6% da treba sačekati drugačije okolnosti.

Na pitanje da li bi podržali nezavisnost Kosova ako bi to bio uslov za ulazak Srbije u EU, skoro 70% ispitanika kaže da ne bi, a samo 22% bi prihvatilo taj uslov. Na hipotetičkom referendumu o članstvu u EU, 52,8% stanovništva bi verovatno ili sigurno glasalo za, dok bi 47,1% verovatno ili sigurno glasalo protiv. U aprilskom istraživanju CDDRI, te brojke su iznosile 56,3% (opcija za) i 43,7% (opcija protiv).

Podrška politici Vučića prema Kosovu, građani ne znaju šta mu je plan

Politiku predsednika Aleksandra Vučića prema Kosovu podržava 48% ispitanika, a ne podržava 37,8%.

Takođe, 79,1% ispitanika smatra da Srpska pravoslavna crkva podržava, uglavnom (43,3%) ili u potpunosti (35,8%), plan predsednika Srbije za konačan status Kosova. Čak i kada bi SPC podržala nezavisnost Kosova, 84,5% ispitanika svejedno ne bi podržalo to rešenje.

Na pitanje šta misle da je plan predsednika Aleksandra Vučića za Kosovo, najveći procenat, 29,2%, kaže da ne zna. Skoro 22% smatra da je plan da prizna nezavnosno Kosovo u zamenu za ulazak u EU, dok 20% misli da je plan predsednika nepriznavanje Kosova bez ustupaka Albancima.

Ako bi Aleksandar Vučić potpisao priznanje Kosova, na sledećim izborima bi mogao da računa na glasove samo 17,5% stanovništva. Oko 58% stanovništva ne veruje da bi on ikada potpisao takav sporazum, dok 42% misli da bi.

Prijem Kosova u UN bez priznanja Srbije manje odbojno rešenje

Na hipotetičkom referendumu, sporazum kojim Srbija priznaje Kosovo podržalo bi svega 9,9% građana, dok bi 66,4% bilo protiv. Jedina opcija koja bi na referendumu dobila značajniju podršku jeste sporazum kojim Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali pristaje na članstvo Kosova u UN, a zauzvrat dobija osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) za Srbe na Kosovu. Ovu opciju bi podržalo 32,2% građana, od toga samo 10,7% u potpunosti.

Isto tako, kada se ispitanicima ponudilo da biraju između dva sporazuma: prvog, u kojem Srbija priznaje nezavisnost Kosova a zauzvrat dobija Sever, i drugog, u kojem Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali Kosovo postaje članica UN i osniva ZSO, prvu opciju je podržalo 29,9% ispitanika, a drugu 70,1%.

Povezani članci

Produžen rok za dostavljanje komentara na Nacrt akcionog plana za poglavlje 23

EWB

Organizacije civilnog društva pozvale Vladu da sprovede neophodne reforme na putu ka EU

EWB

Gde je Srbija u propagandnom ratu Zapada i Istoka?

EWB