fbpx
European Western Balkans
Društvo

Istraživanje CDDRI: Građani ne bi prihvatili nezavisnost Kosova kao uslov za članstvo u EU

Beograd - Priština; Foto (c) EPA / Valdrin Džemaj

BEOGRAD – Javno mnejnje Srbije odlučno je protiv priznanja nezavisnosti Kosova, a većinski podržava politiku Aleksandra Vučića prema Kosovu, pokazalo je novo istraživanje Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative (CDDRI).

Ovo je drugo istraživanje CDDRI o ovoj temi u 2021, sprovedeno u avgustu. Prvo istraživanje ove godine sprovedeno je u aprilu.

Prema nalazima istraživanja, dijalog Beograda i Prištine podržava 62,8% ispitanika, od toga 40,1% uglavnom podržava, a 21,7% kaže da u potpunosti podržava.

Upitani da li je za Srbiju bolje da rešavanju statusa Kosova pristupi što pre ili da čeka drugačije međunarodne okolnosti, 51,4% smatra da treba pristupiti rešavanju što pre, a 48,6% da treba sačekati drugačije okolnosti.

Na pitanje da li bi podržali nezavisnost Kosova ako bi to bio uslov za ulazak Srbije u EU, skoro 70% ispitanika kaže da ne bi, a samo 22% bi prihvatilo taj uslov. Na hipotetičkom referendumu o članstvu u EU, 52,8% stanovništva bi verovatno ili sigurno glasalo za, dok bi 47,1% verovatno ili sigurno glasalo protiv. U aprilskom istraživanju CDDRI, te brojke su iznosile 56,3% (opcija za) i 43,7% (opcija protiv).

Podrška politici Vučića prema Kosovu, građani ne znaju šta mu je plan

Politiku predsednika Aleksandra Vučića prema Kosovu podržava 48% ispitanika, a ne podržava 37,8%.

Takođe, 79,1% ispitanika smatra da Srpska pravoslavna crkva podržava, uglavnom (43,3%) ili u potpunosti (35,8%), plan predsednika Srbije za konačan status Kosova. Čak i kada bi SPC podržala nezavisnost Kosova, 84,5% ispitanika svejedno ne bi podržalo to rešenje.

Na pitanje šta misle da je plan predsednika Aleksandra Vučića za Kosovo, najveći procenat, 29,2%, kaže da ne zna. Skoro 22% smatra da je plan da prizna nezavnosno Kosovo u zamenu za ulazak u EU, dok 20% misli da je plan predsednika nepriznavanje Kosova bez ustupaka Albancima.

Ako bi Aleksandar Vučić potpisao priznanje Kosova, na sledećim izborima bi mogao da računa na glasove samo 17,5% stanovništva. Oko 58% stanovništva ne veruje da bi on ikada potpisao takav sporazum, dok 42% misli da bi.

Prijem Kosova u UN bez priznanja Srbije manje odbojno rešenje

Na hipotetičkom referendumu, sporazum kojim Srbija priznaje Kosovo podržalo bi svega 9,9% građana, dok bi 66,4% bilo protiv. Jedina opcija koja bi na referendumu dobila značajniju podršku jeste sporazum kojim Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali pristaje na članstvo Kosova u UN, a zauzvrat dobija osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) za Srbe na Kosovu. Ovu opciju bi podržalo 32,2% građana, od toga samo 10,7% u potpunosti.

Isto tako, kada se ispitanicima ponudilo da biraju između dva sporazuma: prvog, u kojem Srbija priznaje nezavisnost Kosova a zauzvrat dobija Sever, i drugog, u kojem Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, ali Kosovo postaje članica UN i osniva ZSO, prvu opciju je podržalo 29,9% ispitanika, a drugu 70,1%.

Povezani članci

Kraljevina Norveška donirala Srbiji pet miliona evra za borbu protiv COVID-19

EWB

Nacionalni konvent: Primeniti plan od tri tačke za deeskalaciju na Kosovu

EWB

Forum civilnog društva u Tirani od 26. do 28. aprila

EWB