fbpx
European Western Balkans
Politika

Istraživanje javnog mnjenja: Većina Makedonaca glasaće “da”

Zoran Zaev, Aleksis Cipras, Nikola Dimitrov i Nikos Kodzijas; Foto: Tanjug / AP Photo / Yorgos Karahalis

SKOPLJE – Istraživanje javnog mnjenja pred referendum u Makedoniji 30. septembra pokazuje da većina građana planira da glasa za sporazum sa Grčkom, piše EURACTIV.

Pitanje, koje glasi “Da li ste za članstvo u NATO i EU i prihvatanje sporazima između Republike Makedonije i Grčke?” odnosi se na sporazum na osnovu kog ime prve države treba da se promeni u Republika Severna Makedonija.

Prema istraživanju, 41,5% građana planira da glasa za prihvaranje sporazuma, dok je 35,1% protiv. Skoro 20% glasača će apstinirati, dok će 66,4% sigurno glasati.

Međutim, razlike između dve najveće etničke grupe su znatne: 88% Albanaca podržava sporazum, dok je kod Makedonaca taj broj tek 27%, dok je 45% njih protiv.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da građani imaju dužnost da iskoriste ovu priliku, izveštava META.

“Ne možete biti za članstvo u EU i NATO, a istovremeno protiv baš onog sporazuma koji otklanja prepreku tom članstvu, otključava vrata i kida lance koji su nas sputavali decenijama. Morate da ponudite drugu alternativu, put koji će biti kredibilan”, rekao je on.

Ministar Dimitrov ja takođe izjavio da bežanje od odgovornosti i volje naroda, to jest referenduma, ne može biti patriotizam.

S druge strane, VMRO-DMPNE, najveća opoziciona partija, žestoko je kritikovala referendum.

Povezani članci

Mekalister: Evropski parlament je spreman da aktivno podrži dijalog vlasti i opozicije

EWB

FP: Kako je Aleksandar Vučić postao omiljeni evropski autokrata

EWB

„Žan Mone format“ ne može da reši političku krizu u Srbiji

EWB