fbpx
European Western Balkans
Društvo

Istraživanje: Medijska “siva zona” uticajna u kriznim vremenima, važan izvor proruskih narativa oko Ukrajine

Mediji; Foto: Evropska unija

BUDIMPEŠTA – Usled slabosti “mejnstrim medija” u Srbiji, mediji “sive zone”  imaju ogroman uticaj na politički diskurs u zemlji i širenje antizapadnih, proruskih i prokineskih narativa, dok je invazija na Ukrajinu još više učvrstila takav diskurs, pokazuju rezultati istraživanja “Izvan apsolutne kontrole”, objavljenog u okviru projekta “Razotkrivanje malignog domaćeg i stranog uticaja u ‘sivoj zoni’ na izborima u Češkoj, Mađarskoj i Srbiji” koje su sproveli Institut Politički kapital iz Budimpešte, Praški institut za bezbednosne studije i Centar savremene politike (European Western Balkans).

U istraživanju se navodi da je u Srbiji da su mediji u “sivoj zoni” rezultat hibridnog režima na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji dominira medijskim pejzažem od tabloida (Informer, Srpski telegraf) do mejnstrim novina (Večernje novosti, Politika). Takav režim teži da proširi svoj medijski domet i izvan svoje “medijske mejnstrim imperije” kako bi se promovisale vladine politike ili oštetila opozicija.

“Provladine medije u ‘sivoj zoni’ čine uglavnom anonimni izvori i ‘nezavisne’ vladine nevladine organizacije (GONGO) koje pokušavaju da šire vladinu propagandu pod različitim brendovima”. Nedavno su registrovani i privatni onlajn mediji koji imaju jasnu svrhu da promovišu vlasti”, stoji u istraživanju.

Istraživanje je pokazalo da u centralno-istočnoj Evropi se u medijima pojavila takozvana „siva zona“, koja pokušava da utiče na javno mnjenje i predizborne političke kampanje preko političke komunikacije koja se koristi različitim teorijama zavere i ignorisanjem standarda etičkog novinarstva

Istraživači su primetili da je glavna razlika između medija u “sivoj zoni” i “mejnstrim” da jeste specifična strategija ovih prvih, pomoću koje se prikrivaju ili uklanjaju originalni izvori poruka, autorstvo, vlasnička struktura. Takvi mediji uspeli su da odigraju značajnu ulogu u oblikovanju stavova javnog mnjenja tokom izborne kampanje u tri posmatrane države – Češkoj, Mađarskoj i Srbiji.

U istraživanju je analiziran veći broj medija, vladinih i antivladinih,  u takozvanoj „sivoj zoni“, od anonimnih propagandističkih glasila do „klikbejt“ portala i njihovo izveštavanje u mesecima koji su prethodili izborima, kao i u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu. Cilj istraživanja je bilo mapiranje ključnih narativa u izveštavanju posmatranih medija, kao i analiza uloge ovih medija u medijskoj sceni ove tri zemlje i njihove potčinjenosti domaćim i stranim političkim uticajima.

Najvažnija tema za medije u “sivoj zoni” uoči izbora u Srbiji bio je projekat rudnika litijuma multinacionalne kompanije Rio Tinto. Kada je u pitanju Rio Tinto, najveći broj medija ove kategorije izveštao je protiv projekta, zbog potencijalne “ekološke katastrofe” koju bi ovaj projekat izazvao.

Međutim, istraživači su uočili i nešto drugačije narative o projektu Rio Tinta. Neki od posmatranih članaka hvale projekat zbog njegovih ekonomskih koristi, a mali broj tekstova protivi se Rio Tintu kao produktu zapadnog, evropskog i kapitalističkog projekta, kritikujući u isto vreme i opoziciju i civilno društvo koji su organizovali proteste protiv Rio Tinta “da nisu ništa bolji od vlasti”.

Drugi dominantan narativ u posmatranim medijima “sive zone” je antizapadni i proruski, jer su tekstovi usmereni protiv Zapada, posebno EU i NATO, a u korist Rusije i Kine.

“Ovakve narative pokreću različiti događaji i cilje ukaljati imidž zapadnih partnera i promovisati njihove geopolitičke rivale. Primeri ovih narativa su promovisanje ruske pozicije u pogledu Ukrajine i Zapada, promovisanje imidža Kine i kritikovanje EU za njene COVID mere i nedostatak demokratije”, navodi se u istraživanju.

Analiza je otkrila da se antizapadni narativi dodatno pojačavaju sa ruskom agresijom Ukrajinu i shodno tome, mnogi mediji ‘sive zone’ nastavljaju da legitimizuju rusku agresiju širenjem strateških dezinformacija i narativa iz Kremlja o agresivnom držanju Zapada i NATO-a, navodnim genocidima Ukrajine ili fašizmu.

“I vlasti i desničarska opozicija pokušavala je da se pokaže kao ruski/kineski saveznik, neretko kritikujući Evropsku uniju zbog njenog tretmana prema Srbiji u okviru proces pristupanja, hvaleći Rusiju i Kinu kao glavne geopolitičke saveznike. Jasno je da ovi narativi jesu štetili proevropskoj opoziciji jer odvraćaju biračko telo od EU integracija i spoljnopolitičkog usklađivanja sa Zapadom”, zaključeno je u istraživanju.

Povezani članci

Više građana za EU nego Rusiju

EWB

Transparentnost: Pandemija dodatno oslabila antikorupcijske mehanizme

EWB

Evropski Progres za dva projekta ulaže 106.000 evra

EWB