fbpx
European Western Balkans
Evropa

Istraživanje: Raste podrška članstvu u EU, slaba upoznatost sa izborima za EP

BRISEL – Prema istraživanju sprovedenom između 8. i 26. septembra 2018. u organizaciji agencije “Kantar pablik”, u kome je učestvovalo ukupno 27 hiljada ispitanika iz svih zemalja članica, 62% ljudi veruje da je članstvo njihove zemlje u EU dobra stvar, dok 68% smatra da je njihova zemlja imala koristi od EU, objavio je Evropski parlament.

Ovo su najbolji rezultati u poslednjih 25, odnosno 35 godina, u zavisnosti od pitanja.

“Skoro sva merenja podrške EU u svim državama članicama pokazuju značajan rast nakon referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. godine, što ukazuje na rastuću zabrinutost kontinenta zbog posledica Bregzita i rastuće svesti, zbog teških pregovora, o koristima članstva u EU”, saopštio je EP.

Kada bi se održao referendum o izlasku iz EU, on bi bio uspešan u dve članice – Češkoj i Italiji. Što se tiče evropskog proseka, 66% glasalo bi za ostanak, 17% za izlazak, uz još toliko neopredeljenih.

Ipak, samo 41% ispitanika je tačno odgovorilo da se izbori za Evropski parlament održavaju u maju 2019. godine, što se poklapa sa izlaznošću na izborima 2014. Ovo ipak predstavlja rast od devet procenata u odnosu na anketu iz marta ove godine.

Sam Evropski parlament pozitivno je ocenilo 32% ispitanika, negativno 21%, dok 43% ostaju neutralni.

Povezani članci

Dogovor EU i Velike Britanije, u ponedeljak počinju pregovori o Bregzitu

EWB

Evropski poslanici: Zemlje sa neprijateljskim geopolitičkim ambicijama koriste COVID-19 u EU

EWB

Makron “na telefonu” sa Merkel, “vrlo brzo” u Berlinu

EWB