fbpx
European Western Balkans
Evropa

Istraživanje: Veća podrška građana EU za članstvo Ukrajine nego Srbije

Zastava EU; Foto: Evropska unija

LONDON – Podrška članstvu Ukrajine među četiri najmnogoljudnije zemlje EU – Nemačka, Francuska, Italija i Španija je znatno veća od podrške članstva Srbije. Najnovije istraživanje Jugov-a, međunarodne analitičke i istraživačke kuće sa sedištem u Londonu je pokazalo da gotovo polovina građana u pomenutim državama EU podržava članstvo Ukrajine Uniji.

Ovaj rezultat predstavlja gotovo dupli rast podrške u poređenju sa 2018. godinom. Kada je reč o Srbiji, njeno članstvo podržava svega 31% građana najvećih evropskih zemalja. Ako uzmemo u region Zapadnog Balkana, Srbija se bolja kotira samo od Kosova.

Najveću podršku među građanima pomenutih zemalja Unije beleži Crna Gora sa 36% dok je u stopu prati Bosna i Hercegovina. Pored toga primetan je pad podrške članstvu Srbije Uniji u Nemačkoj odnosu na 2018. godinu dok je članstvo Albanije u istom periodu zabeležilo rast.

Niska podrška članstvu Srbije Uniji kod najvažnijih evropskih država je praćena i niskom podrškom koje Unija beleži u Srbiji. Analiza našeg portala ukazuje da je podrška članstvu Uniji u Srbiji oko 50% što predstavlja najniži procenat od svih zemalja regiona. Članstvo najviše podržavaju stanovnici Albanije i Kosova.

Pored toga oko polovine građana Srbije smatra da je Unija najveći krivac za rast evroskeptizima usled svojih politika “stalnog uslovljavanja i ucenjivanja”.

Povezani članci

Budžet EU za 2018: radna mesta, investicije, migracije i bezbednost

EWB

Muskat: Počinjem da verujem da Bregzita neće biti

EWB

U Strazburu u EP odata počast Helmutu Kolu

EWB