fbpx
European Western Balkans
Region

Italija pozdan partner na putu ka EU, bez “skrivene agende”

Mikele Đakomeli; Foto: Civil Society Forum Tirana

TIRANA – Italija je zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU pouzdan i koristan partner, koji nema “skrivenu agendu”, kaže Mikele Ðakomeli, specijalni izaslanik italijanskog Ministarstva spoljnih poslova za Berlinski proces, a to poručuje uoči julskog samita procesa u Trstu.

Ðakomeli je, u objavljenom intervjuu za Tanjug i portal European Western Balkans, istakao da je Italija uvek bila snažan podržavalac evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i da dobro razume naš region, zahvaljujući do danas razvijenim vezama, istoriji i geografskoj blizini.

“Nastavljamo da ohrabrujemo reforme u tim zemljama kako bi napredovale na putu ka EU. Vide nas kao pouzdanog partnera, jer nemamo nikakvu ‘skrivenu agendu’. Rešeni smo da sarađujemo sa zemljama Zapadnog Balkana”, istakao je on.

Iako priznaje da, prema zvaničnoj politici EU o proširenju Zapadnog Balkana, svaka zemlja ima svoj put ka članstvu, Ðakomeli ukazuje da je Berlinski proces uspešna inicijativa i da ostaje “moćno sredstvo” za olakšavanje transformacije regiona i njegovog napretka u pristupanju EU.

“Mislim da postoji snažna želja koja dolazi iz regiona, jer je Berlinski proces, proces zemalja Zapadnog Balkana, viđen kao znak političkog angažovanja i, takođe, kao mogućnost za postizanje ekonomskih rezultata i opipljivih koristi, pogotovu u oblasti infrastrukture”, kaže italijanski izaslanik.

On napominje da Berlinski proces ne može da reši bilateralne sporove u regionu, ali naglašava da ta inicijativa svakako pruža značajnu mogućnost za podsticanje političkog dijaloga.

“Važno je da Zapadni Balkan postane vlasnik tog procesa. Bilateralni sporovi su nasleđe iz prošlosti i mogu se rešiti ako sve zemlje dele zajednički cilj, a Berlinski proces samo olakšava međusobno približavanje ciljeva zemalja regiona”, objašnjava Ðakomeli.

Govoreći o prioritetima četvrtog po redu samita u okviru Berlinskog procesa, čiji će domaćin ove godine biti Trst, on navodi da će Italija nastaviti putanjom postavljenom na prethodnim samitima, sa zadržavanjem fokusa na fizičkom povezivanju, naročito kroz projekte infrastrukturnog povezivanja – autoputevima, železničkim prugama, električnim mrežama…

“Ove godine obeležićemo primenu projekata koji su usvojeni prethodnih godina, ali će biti usvojena i nova serija projekata, a povrh toga nastavićemo rad na dimenziji mladih kroz novouspostavljenu Regionalnu kancelariju za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu čije prve projekte očekujemo u Trstu”, rekao je Ðakomeli.

On izražava želju da na predstojećem samitu u Italiji bude istaknuta i dimenzija regionalne ekonomske integracije koja bi, kaže, donela koristi jer veće i integrisanije tržište može da olakša trgovinu i razmene i region učini privlačnijim za direktna strana ulaganja, a time će, uveren je, olakšati i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana.

Ðakomeli napominje da Italija namerava da uvede i novi fokus – na mala i srednja preduzeća, a u tom cilju će organizovati Poslovni forum posvećen tom pitanju gde će predstaviti finansijske i druge instrumente u svrhu olakšavanja ekonomskog razvoja i integracije u regionu.

“Radićemo i u oblasti sprečavanja i borbe protiv korupcije organizujući radionicu kojom će predsedavati naša nacionalna agencija za borbu protiv korupcije”, najavio je on.

Samit u Trstu obuhvatiće i niz sporednih događaja uključujući forume posvećene mladima i civilnom društvu, zaključio je Ðakomeli, u intervjuu koji je za EWB dao na marginama nedavno održanog Foruma civilnog društva u Tirani.

Povezani članci

Poslanik opozicije u Crnoj Gori uhapšen zbog odbijanja da svedoči, EU poziva na uzdržanost

EWB

Hadžidedić: Hrvatska je faktor nestabilnosti, Vučić napravio zaokret

EWB

Kovačić: Zatezanje nad Balkanom

EWB