fbpx
European Western Balkans
Izdvojeno Region

Ivo Josipović predsednici Grabar Kitarović: Podržite REKOM

Kolinda Grabar Kitarović; Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

ZAGREB – Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović poslao je pismo sadašnjoj hrvatskoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, pozivajući je da podrži REKOM inicijativu. Josipovićevo pismo objavljujemo u celosti.


“Poštovana gospođo predsjednice Republike Hrvatske,

Vrijeme agresije na Republiku Hrvatsku i Domovinski rat, donijeli su velika stradanja naših građana. Još se uvijek ne zna sudbina skoro dvije tisuće ljudi. Na žalost, napori da se počinitelji zločina otkriju i kazne, da se otkrije sudbina nestalih te da ih se dostojno pokopa, samo su dijelom dali rezultat. Slobodan sam Vam skrenuti pozornost na činjenicu da, osim napora državnih tijela da se kazne počinitelji ratnih zločina i riješi pitanje sudbine nestalih osoba, već više godina djeluje inicijativa REKOM. Tu sam inicijativu u vrijeme mog predsjedničkog mandata podržavao zajedno sa drugim predsjednicima ili premijerima iz novonastalih država u regiji. U navedenoj inicijativi sudjelovali su i istaknuti stručnjaci, a moja je izaslanica bila prof. dr. Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Djelovanjem eksperata otpale su mnoge kritike statuta REKOM-a pa smatram da je time postavljena dobra osnova za nastavak plemenite misije REKOM-a.

Predlažem Vam da se i Vi kao predsjednica Republike Hrvatske uključite u inicijativu za REKOM. Time bi Hrvatsku pozicionirali kao predvodnicu u regiji kada je riječ o suočavanju s prošlošću i rješavanju bolnih humanitarnih pitanja koja opterećuju unutarnje i međunarodne odnose. Posebno, utrvrđivanje sudbine nestalih osoba važan je dio humane politike koju je Hrvatska vodila u odnosu na žrtve rata.

Stojim Vam na raspolaganju za svaku dodatnu informaciju. S poštovanjem,

Ivo Josipović

Predsednik Republike Hrvatske 2010-2015”

 

Povezani članci

Analiza „Berlinski proces: Šta je uspelo, a šta nije? I zašto?“

EWB

[EWB intervju] Reljić: Bez privrednog rasta u regionu nema ni političkog napretka

Katarina Anđelković

RCC: Usvojene Preporuke za ucešće javnosti za Zapadni Balkan

EWB