fbpx
European Western Balkans
Politika

Iz ambasade Belgije poručeno: Srbija je dobrodošla u EU

Leo Daes; Foto: N1

BEOGRAD – “Srbija je dobrodošla u članstvo Evropske unije, zna šta treba da uradi, put, sredstvo i cilj su jasni, a možemo pregovarati o modalitetima, kada i na koji način ih postići”, poručio je ambasador Belgije u Srbiji Leo Daes.

Daes je u razgovoru sa studentima prava, ekonomije i politčkih nauka u Danu otvorenih vrata Ambasade Belgije podsetio da je pre skoro 20 godina potvrđena evropska perspektiva država Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, a da je nedavno i visoka predstavnica EU Federika Mogerini to potvrdila.

“Mi podržavamo i pomažemo Srbiji na tom putu, ali to čine i druge organizacije, Savet Evrope, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju, finansijske institucije poput EBRD, EIB, ali jasna podrška evropskoj perspektivi Srbije postoji i od država koje nisu deo EU, kao što je Norveška ili SAD”, istakao je Daes.

On je ocenio i da je mehanizam “Zapadnobalkanska Šestorka (WB 6)” važan instrument koji je dat zemljama regiona da se zajedno pripremaju za članstvo u Uniji.

Prema njegovim rečima, Srbija pregovara o dva najvažnija poglavlja 23 i 24, ali “treba znati da i Belgija, koja je jedan od osnivača Unije, i dalje radi na ta dva poglavlja. To je stalni posao i spremni smo da Srbiji budemo od pomoći, da budemo bliski partneri”.

Unija će nastaviti da radi na svojim osnovnim vrednostima, odbrani, međunarodnim odnosima, vladavini prava, da se približi svojim građanima, da razvija ideje različite integracije, ono što zovemo “EU različitih brzina”, naglasio je Daes.

To nije nova ideja, rekao je on, podsećajući na šengenski sporazum ili evrozonu, ali potrebno je početi sa onim što je zemljama koje teže članstvu dostižno.

To nije “Evropa a la kart”, već samo dodatno vreme da se postižu ciljevi, objasnio je Daes u razgovoru sa studentima.

Povezani članci

PSG evropskim poslanicima: Podržavamo inicijativu o ekspertskim grupama, prvi smo je predložili

EWB

FATF: Uprava za sprečavanje pranja novca neosnovano proveravala račune novinara i organizacija u Srbiji

EWB

Vučić i Tajani o evropskom putu Srbije

EWB