fbpx
European Western Balkans
Društvo

Iz budžetske podrške EU 18 miliona evra za posledice COVID-19

Foto: Pixabay

BEOGRAD – Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći EU za reformu javne uprave kojim će biti omogućeno da se neutrošena sredstva od 18 miliona evra opredele za prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom COVID-19, prenosi FoNet.

Joksimović je navela da se isplata tih sredstava očekuje 2021. godine i da je potpisivanjem ovog Sporazuma obezbeđeno je 18 miliona evra direktne pomoći EU.

Ona je dodala da je sektorska budžetska pomoć jedan od najpogodnijih modela sprovođenja podrške, imajući u vidu da njeno sprovođenje podrazumeva direktan transfer bespovratnih sredstava u budžet Srbije, kojima će vlada upravljati shodno trenutnim potrebama i merama predviđenim za društveno-ekonomski oporavak zemlje.

Joksimović je naglasila da je ova podrška samo jedan deo pomoći koji je EU obezbedila Srbiji u suočavanju sa izazovima COVID-19 krize, i zahvalila partnerima iz EU na blagovremenoj i obimnoj podršci koja je od izuzetnog značaja za Srbiju, imajući u vidu ozbiljnost situacije, razmere izazova i neophodnost pravovremenih i adekvatnih odgovora na krizu.

Povezani članci

Polovina građana za ulazak u EU

EWB

[Tour d’Europe] Mihal Vit iz ugla Češke o evropskim integracijama Srbije

EWB

Projekat „Pripremi se za učešće“ dobija lokalno pojačanje

EWB