fbpx
European Western Balkans
Evropa

Izabrana nova predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola; Foto: Evropski parlament

STRAZBUR  – Roberta Metsola izabrana je danas za novu predsednicu Evropskog parlamenta, sa 458 osvojenih glasova. Njen izbor nije iznenađenje, s obzirom na prethodni zajednički dogovor tri najveće evropske poslančke grupe – Evropske narodne partije (EPP), Socijalista i demokrata (S&D) i liberalne Obnovimo Evropu (Renew Europe), da Matsola preuzme funkciju na sredini mandata.

Metsola je na mestu predsednika Evropskog parlamenta nasledila socijaldemokratu Davida Sasolija, koji je preminuo prošle nedelje u 65. godini, neposredno pre kraja svog mandata. Prema postojećoj proceduri, mesto predsednika Evropskog parlamenta rotira se smenjuju se na polovini mandata.  Tako će Metsola predsedavati Evropskim parlamentom do kraja ovog saziva.

Metsola je četrdesetrogodišnja političarka sa Malte, a od 2013. godine poslanica je Evropskog parlamenta iz redova EPP.  Kako piše Dojče Vele, Metsola “EU ne posmatra kao birokratsku instituciju, već pravu strast”. Dok je jedni vide kao “graditeljku mostova”, drugi kritikuju njen stav protiv abortusa.

Iako su tri najveće poslaničke grupe iz EP oko njegog izbora postigle konsenzus, mnogi, posebno Zeleni i Levica – nisu posebno srećni što je ona vodeća ličnost EP.  Razlozi su uglavnom to što je ova političarka uvek glasala protiv rezolucija u Evropskom parlamentu koje su od zemalja članica tražile da legalizuju abortus. Najmanja država EU, Malta, ima jedan od najstrožih zakona o abortusu u svetu, a ujedno je i jedina država članica koja je ovu proceduru zabranila.

Ona je treća žena predsednica Evropskog parlamenta, posle Simove Veil (1979-1982) i Nikol Fonten (1999-2002).

Povezani članci

Ursula fon der Lajen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije

EWB

Cerar: Plenković se povukao iz procesa svojim komentarima

EWB

Varhelji: Srbija odaje pomešanu sliku, ali ja vidim napredak

EWB