fbpx
European Western Balkans
Politika

Izabrana nova šefica Delegacije za Srbiju u Evropskom parlamentu

BRISEL – Danas je u Evropskom parlamentu izabrana naslednica Tanje Fajon, na mestu predsedavajuće Delegacijom Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija. Na toj poziciji će ubuduće biti Alesandra Moreti, poslanica Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu (S&D).

Moreti je poslanica Evropskog parlamenta iz Italije. Prvi put je izabrana na izborima 2014. godine, ali se godinu dana kasnije povukla zbog izbora u Italiji. U Evropskom parlamentu je ponovo od 2019. godine. Članica je Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane. Takođe  je deo delegacije Evropskom parlamenta za odnose sa Japanom.

Nakon odlaska Tanje Fajon sa ove funkcije spekulisalo se da bi na ovom mestu bili da budu kipranin Demetris Papadakis, koji je izvestilac iz senke za Srbiju ispred grupe S&D, ili Tajs Reten, poslanik iz Holandije koji je predvodio posmatračku delegaciju EP na izborima u Srbiji 3. aprila. Ovo mesto, prema međustranačkim dogovorima, pripada grupi Socijalista i demokrata (S&D), koja okuplja partije levog centra.

Povezani članci

Grošelj: Ovo nije naš evropski način života; Fajon: Snimci iz Srbije brutalni

EWB

Dačićeve birane reči – Ko će odabrati teme i format međupartijskog dijaloga?

EWB

Brnabić: Vlada poslala odgovor na izveštaj Fridom hausa o Srbiji

EWB