fbpx
European Western Balkans
Politika

Izabrana nova Vlada Srbije

Vlada Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije izabrali su novu Vladu Srbije, a premijerka Ana Brnabić izjavila je da je Vlada koju je predložila proevropska i da je zadatak Vlade ubrzanje procesa evrointegracija, prenosi FoNet.

Ana Brnabić je poručila da će Vlada Srbije raditi na jačanju demokratskog društva u kojem će svi građani uživati jednaka prava, mogućnosti za ostvarivanje potencijala, ravnopravno učešće u svim aspektima društvenog, kulturnog, političkog i ekonomskog života.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predstavila je poslanicima Skupštine Srbije novi sastav vlade, koja ima 21 resor i dva ministra bez portfelja, a u njoj je šest novih imena, kao i 11 žena koje će, kako je istakla, voditi neke od najkompleksnijih resora.

Branko Ružić je izabran za prvog potpredsednika Vlade, a za potpredsednike Branislav Nedimović, Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović i Maja Gojković. Ružić je izabran i za ministra u resoru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nedimović za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Mihajlović će voditi rudarstvo i energetiku, Stefanović odbranu, a Maja Gojković je ministarka kulture i informisanja.

Ministar finansija je ponovo Siniša Mali, sektor privrede vodiće Anđelka Atanasković, zaštitu životne sredine Irenu Vujović, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, sektor trgovine, turizma i telekomunikacija vodiće Tatjana Matić, pravdu Maja Popović, za državnu upravu i lokalnu samoupravu biće odgovorna Marija Obradović, a ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodiće Gordana Čomić.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je Aleksandar Vulin, šef diplomatije je Nikola Selaković, evropske integracije nastavlja da vodi Jadranka Joksimović, sektor zdravlja Zlatibor Lončar, dok će rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja biti u nadležnosti Darije Kisić Tepavčević. Brigu o porodici i demografiju vodiće Radomir Dmitrović, Vanja Udovičić ostaje ministar sporta i omladine, a brigu o selu vodiće Milan Krkobabić. Ministri bez portfelja su Nenad Popović i Novica Tončev.

Brnabić je prethodno, u jedniopočasovnom ekspozeu poručila da će Vlada imati šest ciljeva – borba protiv korona virusa i jačanje zdravstva, očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu, borba protiv organizovanog kriminala, očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije, vladavina prava i ubrazanje reformi na evropskom putu i dalje ekonomsko jačanje Srbije.

Ona je rekla da će osnovni zadatak nove Vlade biti zaštita zdravlja ljudi i podrška zdravstvenom sistemu i poručila da je pred Srbijom “teška zima”. Brnabić je ukazala da će Vlada, pored zdravstvenih, biti suočena i sa političkim izazovima, na prvom mestu po pitanju Kosova i da će postojati politički izazovi u odnosima sa Prištinom, po pitanju nastavka dijaloga o normalizaciji odnosa i probleme u uspostavljanju Zajednice srpskih opština, od čega neće odustati.

Brnabić je dodala da su mediji i civilno društvo su među najvažnijim partnerima u svim reformskim procesima koji se sprovode i koji nas očekuju u narednom periodu.

“Upravo zbog toga doneli smo odluku da se formira novi resor – Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, koje će, između ostalog, raditi na unapređenju dijaloga i saradnje sa organizacijama civilnog društva”, navela je Brnabić.

Ona je najavila da će jedan od prvih zadataka tog ministarstva biti da postavi osnovu za dalji rad na Strategiji za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva kao sveobuhvatnog dokumenta kojim ćemo zajedno sa civilnim društvom odrediti pravce naše dalje saradnje.

Povezani članci

Špigel: Srbija otišla najdalje u ograničavanju pravne države za vreme pandemije

EWB

Johanes Han u ponedeljak na Kosovu

EWB

Fajon zabrinuta zbog atmosfere na izborima

EWB