fbpx
European Western Balkans
Politika Некатегоризовано

Izabrani novi članovi REM-a, stručna javnost nezadovoljna

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Imenovanjem preostala dva člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) faktički su ispunjene sve obaveze iz Tabele ispunjavanja obaveza utvrđene  u završnoj rundi dijaloga vlasti i opozicije o unapređenju izbornih uslova u Srbiji kojim su posredovali predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta (EP) za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik. 

Procedura izbora članova Saveta REM-a, čiji je završetak bio predviđen za 31. decembar, završena je 14. februara.

Za nove članove Saveta REM-a izabrani su redovni profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić, kojeg je predložio nadležni Odbor Autonomne pokrajine Vojvodine i novinarka “Politike” Višnja Aranđelović, koju je predložilo Udruženje novinara Srbije.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDVD) nije učestvovalo u predlaganju kandidata za članove Saveta REM-a. Docentkinja na Odseku za medijske studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i članica Nadzornog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Smiljana Milinkov ocenila je u gostovanju na N1 da način na koji su izvršene izmene članova Saveta REM-a navodi na zaključak da se ne može govoriti o suštinskim promenama u radu tog tela.

Ona je podsetila da nije poznat način na koji je doneta odluka koja dva člana REM-a treba da podnesu ostavke i ocenila da je bilo “jasno da je reč o zakulisnim igrama i nekakvim džentlmenskim sporazumima o tome kad ko može da se kandiduje”.

Gostujući u “Utisku nedelje” profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ocenila je da je procedura izbora članova REM-a “fingirana” i da predstavlja “ismevanje demokratije”, te da takav način izbora ne garantuje da će ijedan problem REM-a biti rešen.

Novoizabrani član REM-a Slobodan Cvejić u “Utisku” je izjavio da ako one vrednosti za koje se zalaže ne budu mogle da se afirmišu u radu tog regulatornog tela, da u njemu neće sedeti. On je podsetio da je mandat REM-a pet godina i ocenio da REM “ima priliku  popravi uslove pred ove izbore i da oporave medijsku scenu za dalji politički život”.

Izboru članova prethodila višesatna rasprava

Izboru članova REM-a prethodila je višesatna rasprava u Skupštini Srbije o slobodi medija i izbornim uslovima.

“REM je svesno ili nesvesno prihvatio ulogu da prima udarce i bude simbol nezadovoljstva medijskom slikom. Formalno gledano jesu najodgovorniji, međutim, mislim da su se oni opredelili, da li u dogovru sa vlastima ili ne, da se ne mešaju u svoj posao i najčešće nisu radili ništa”, rekao je poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović i ocenio da takvo ponašanje REM-a odgovara vlastima, jer je njihov udeo u medijima najveći, preneo je RTS

Poslanica Socijalitičke partije Srbije Snežana Paunović je u svom obraćanju istakla da je izbor preostala dva kandidata “posledica ostavke njihovih kolega [Đorđa Gvozdarevića i Gorana Petkovića] koja je bila pre svega lični čin a ne nikakav pritisak, nikakav atak, nikakav udar”.

Ima li REM obavezu da prati izbore?

Komentarišući izbor novih članova Saveta REM-a, poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić ocenio je da izborni uslovi u Srbiji nikada nisu bili bolji.

“Mi smo, da znate dobro i da razumete, ponosni na činjenicu da smo unapredili izborne uslove u Srbiji bolje i kvalitetnije nego ikada iko – nego ikada iko od kada je višestranačje u ovoj zemlji”, rekao je Orlić za skupštinskom govornicom.

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević je, govoreći o nadležnostima Regulatornog tela za elektronske medije (REM), istakao da REM nema obavezu da prati izbore u Srbiji, ali da će “po nalogu Vlade Srbije, po nalogu OEBS-a, po nalogu ODIHR-a ovoga puta pratiti celu izbornu kampanju.”

Portal Istinomer podsetio je članom 47 (stav 1. tačka 5) Zakona o elektronskim medijima (ZEM) nedvosmisleno utvrđena obaveza REM-a da se stara o tome da, ukoliko utvrdi da je u toku izborne kampanje došlo do diskriminacije određenih političkih stranaka, koalicija i kandidata, medijima može, za takvo nepoštovanje člana 47 izreći odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.

Povezani članci

Brnabić Fabriciju: U EU leži budućnost građana Srbije

EWB

„Baltički tigrovi“ insistiraju da Srbija uvede sankcije Rusiji

EWB

Kosovski specijalni sud u Hagu: Sve što treba da znate o ovoj instituciji

EWB