fbpx
European Western Balkans
Politika

Izbori 2022: Ubedljiva pobeda Vučića na predsedničkim izborima, u Beogradu neizvesno

Aleksandar Vučić; Foto: FoNet

BEOGRAD – Na osnovu 90 odsto obrađenog reprezentativnog uzorka, organizacija Crta saopštila je da je aktuelni predsednik Srbije i predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić osvojio 59,03 odsto glasova, dok je kandidat opozicione koalicije “Ujedinjeni za pobedu Srbije” Zdravko Ponoš osvojio 17,44 odsto glasova, prenosi FoNet.

Prema podacima Crte, kandidat koalicije NADA Miloš Jovanović osvojio je 5,7 odsto glasova, kandidat Dveri Boško Obradović 4,55 odsto, kandidatkinja Srpske stranke “Zavetnici” Milica Đurđević Stamenkovski 4,42 odsto a kandidatkinja koalicije “Moramo” Biljana Stojanović 2,56 odsto.

“Nevažećih listića bilo je 2,45 odsto”, rekao je Raša Nedeljkov iz Crte.

Kada je reč o parlamentarnim izborima, lista “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” osvojila je 43,48 odsto glasova na osnovu 90 odsto obrađenog reprezentativnog uzorka Crte.

“Lista ‘Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije’ osvojila je 12,92 odsto glasova, lista koalicije oko Socijalističke partije Srbije ‘Ivica Dačić – Premijer Srbije’ 11,51 odsto glasova, koalicija NADA 5,21 odsto, a koalicija Moramo 4,3 odsto”, rekao je Nedeljkov.

Lista “Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije” osvojila je 4,02 odsto glasova, Srpske stranke “Zavetnici” 3,96 odsto, dok je nevažećih listića bilo 3,12 odsto, podaci su Crte. Nedeljkov je istakao da će Crta nastaviti da verifikuje rezutate, pre svega u odnosu na zabeležene incidente.

“Da bi rezultati bili saopšteni kao konačna projekcija moraju se, kako je istakao, obraditi sve prijavljene nepravilnosti, jer hoćemo da budemo u stanju da kažemo građanima da li rezultati predstavljaju volju birača ili rezultat manipulacija, a to u ovom trenutku nismo u mogućnosti”, poručio je Nedeljkov.

Prema podacima koje je saopštila Crta, u Beogradu lista okupljena oko Srpske napredne stranke osvoila je 38,1 odsto glasova, dok je Ujedinjena opozicija dobila podršku 21,3 odsto birača u Beogradu. Zeleno-leva koalicija Moramo osvojila je 10,8 odsto glasova, prva iza njih je Socijalistička partija Srbije  (6,9%) i koalicija NADA sa 6,3. Cenzus u Beogradu, prema podacima Crte, prešli su još Zavetnici i Dveri.

RIK: Rezultati u ponedeljak u 20h

Na iznenađenje svih aktera, Republička izborna komisija (RIK) saopštila je u 21h da se neće oglašavati do ponedeljka uveče kada će saopštiti rezultate održanih izbora.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević izjavio je sinoć da je većina biračkih mesta u Srbiji zatvorena i da će RIK sutra posle 20 časova “održati sednicu na kojoj će utvrditi preliminarne rezultate izbora”.On je, na sedmoj konfereciji za novinare, rekao da će ti preliminarni rezultati biti utvrđeni na osnovu rezultata sa biračkih mesta koja budu obrađeni do  u 20 časova u ponedeljak

“Ukupno 6.502.307 birača imali su mogućnost da svoje pravo na glasanje ostvare na ukupno 8267 biračkih mesta u zemlji i inostranstvu”, rekao je Dimitrijević.

On je zahvalio svim organima za sprovođenje izbora na današnjoj posvećenosti ka ostvarenju zajedničkog cilja, a to je sprovođenje izbora po najvišim standardima savremenih demokratskih sistema.

“Svim biračima koji su se u 20 časova zatekli na biračkom mestu, ili neposredno ispred biračkog mesta, birački odbori su omogučili da glasaju i posle 20 časova u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika”, kazao je Dimitrijević.

Povezani članci

Pisonero: Država treba da posmatra civilno društvo kao ključno za demokratiju

EWB

Održan sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, Srbija pozvana da brže sprovodi reforme

EWB

Evropski parlament: Potrebni snažniji napori za zaštitu novinara od SLAPP tužbi

EWB