fbpx
European Western Balkans
Dijalog Beograda i Prištine

Izbori na Kosovu: Poraz vladajućih partija, treba li očekivati obnovu dijaloga?

Skupština Kosova; Foto: Skupštna Kosova

PRIŠTINA – Vladajuća Demokratska partija Kosova (PDK) na čelu sa Kadrijem Vaseljijem i Alijansa za budućnost Kosova (AAK), stranka bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, priznali su poraz na jučerašnjim vandrednim izborima na Kosovu.

Očekuje se da će novu koalicionu Vladu formirati Samoopredeljenje! (LVV) i Demokratski savez Kosova (LDK) što bi moglo da podstakne promene u politici prema dijalogu.

Prema preliminarnim rezultatima, LVV vodi za manje od jedan procenat u odnosu na LDK, a obe stranke su dobile oko 25% glasova. Redosled stranaka na izborima je važan je će, prema odluci Ustavnog suda iz 2014. godine, prvoplasirani pokušati da formira vladu, prenosi Prishtina Insight.

To znači da će lider LVV-a Aljbin Kurti biti postavljen za sledećeg kosovskog premijera ukoliko glasovi iz dijaspore ne promene trenutni ishod.

Kandidat LDK za premijerku Vjosa Osmani izjavila je da svi glasovi treba prvo da se prebroje.

„Spasili smo Republiku od zarobljene države“, izjavio je Kurti nakon pristiglih rezultata.

Kurti, ranije smatran previše ekstremnim u svojim političkim stavovima da bi bio deo vlade, nedavno je izmenio svoj stav o ujedinjenju sa Albanijom i izrazio spremnost za saradnju sa srpskim manjinskim stanovništvom ukoliko pobedi na izborima, kao i novim visokim Predstavnikom EU Đuzepeom Boreljem.

U intervjuu za austrijski Der Standard, koji je objavljen dva dana pre izbora, Kurti je izjavio da će odmah započeti dijalog sa srpskim stanovništvom na Kosovu, kako bi se utvrdio stepen primene do sada postignutih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Izjavio je i da će ukinuti carine od 100% na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, koje je Haradinajeva vlada uvela prošlog novembra. Carine su glavna prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, koji je suspendovan od sredine 2018. godine.

„Mi bismo carine zamenili principom reciprociteta“, rekao je Kurti, pojasnivši da Srbija treba da prihvati kosovske dokumente i da pitanje nestalih lica treba da bude rešeno.

U toku predizborne kampanje sagovornici EWB-a naglasili su da LDK-a izgleda kao da ima najfleksibilniji pristup carinama jer su mnogi ključni članovi te stranke naveli su da su spremni da ih ukinu i konstruktivno se bave dijalogom. Stoga će politika prema Srbiji doživeti verovatno promene.

Lider demokratske partije Kosova (PDK) Kadri Veselji u izjavi za medije u nedelju priznao je da je njegova stranka izgubila na izborima i rekao da će ići u opoziciju.

Prema preliminarnim rezultatima, njegova stranka koja je bila na vlasti od kako je ta zemlja proglasila nezavisnost 2008. godine, zauzela je treće mesto sa 20% glasova.

„100% koalicija“ između AAK-a Ramuša Hadinaja i PSD-a Špenda Ahmetija, prema preliminarnim rezultatima zauzima četvrto mesto sa 11, 6% glasova, prenosi Prishtina Insight.

Srpska lista, podržana od strane Beograda, osvojila je svih 10 mandata rezervisanih za Srbe u Skupštini Kosova. Takođe je osvojila više od 98% ukupnog broja glasova u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova.

Tokom čitavog izbornog procesa na severu prijavljivani su pritisci na birače, kao i nemogućnost opozicionih stranaka da slobodno vode kampanju.

Situacija na tom području ostaje nestabilna, a ubistvo političara Olivera Ivanovića, čija partija se našla na listi „Srpske liste“, ostaje nerešeno.

Iako je „Srpska lista“ podržala prethodnu vladu Ramuša Haradinaja, ovaj put njeni glasovi neće biti potrebni za većinu u Skupštini, prenosi KosSev.

Međutim, Ustav Kosova još uvek predviđa da bar jedan ministar vlade mora biti pripadnik srpskog stanovništva i ta osoba će morati da ima podršku „Srpske liste“.

Povezani članci

Prelec za “Politiko”: Zapad bi trebalo da podrži razmenu teritorija Srbije i Kosova

EWB

ECFR: Od nastavka dijaloga zavisi stabilnost regiona

EWB

U Prištini danas dve odvojene sednice parlamenta

EWB