fbpx
European Western Balkans
Politika

Izbori na severu Kosova: Bez učešća Srpske liste, međunarodna zajednica poziva na mir i uzdržanost

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

U četiri opštine na severu Kosova – Severna Mitrovica, Zubin potok, Leposavić i Zvečan –  za 23. april zakazani su vanredni lokalni izbori. Oni se organizuju nakon što se Srpska lista početkom novembra prošle godine povukla iz svih institucija na severu. Prvobitno, održavanje izbora bilo je planirano za decembar prošle godine. Vlasti u Prištini odložile su izbore za april, na zahtev međunarodne zajednice, a zbog intenziviranja pregovora Srbije i Kosova na najvišem političkom nivou, koji su rezultirali prihvatanjem evropskog predloga i njegove imeplementacije.

Iako je sporazum međunarodna zajednica ocenila kao korak napred na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, poslednji pregovori na najvišem političkom nivou nisu rešili pitanje povratka Srba u institucije, ali ni sve nejasnoće koje postoje oko održavanja lokalnih izbora na severu.

Srpska lista, glavna politička snaga koja predstavlja srpsku zajednicu na Kosovu godinama unazad, i pre Ohrida saopštila da neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima. To je postalo je jasno 22. marta, kada je bio konačni rok za prijavu izbornih lista. Iz Srpske liste saopštili su dana izbore neće izaći jer nisu ispunjeni njihovi uslovi zbog koji su i napustili kosovske institucije. Odnosno, nije formirana Zajednica srpskih opština (ZSO) i nisu se povukli „specijalci“ sa severa.

Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK) u dve od četiri opštine prijavljeni su kandidati za gradonačelnike koji dolaze iz srpskih partija – Leposavić i Zvečan. U Leposaviću kandidat za gradonačelnika je Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba (PKS). Jablanović, bivši član Socijalističke partije Srbije (SPS), a bio je među osnivačima Srpske liste. Sa njima se razišao 2016. godine i osnovao Partiju kosovskih Srba, za koju kaže da „nudi promene, promene koje su tekovina 21. veka“. Za predsednicu opštine Zvečan kandidovala nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović, opoziciona političarka koja je učestvovala i u ranijim izbornim procesima sa slabim izbornim rezultatima.

U Severnoj Mitrovici i Zubinom potoku na izborima će učestvovati samo predstavnici albanskih partija.

Međunarodna zajednica poziva na mirno održavanje izbora

Iz Evropske unije saopštili su u ponedeljak da „žale“ što Srpska lista neće učestvovati na izborima, koji su „kamen temeljac demokratije“.

„EU žali što Srpska lista nije iskoristila svoje demokratsko pravo da učestvuje na ovim dopunskim izborima“, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano i dodao da je važno da se stvore bezbednosni uslovi kako bi izborni dan protekao neometano.

Za razliku od situacije iz novembra prošle godine, kada je međunarodna zajednica insistirala na pomeranju izbora, ovog puta takva molba je izostala. Zemlje Kvinte (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) saopštile su u petak da „žale“ što Srpska lista neće učestvovati na izborima pozivajući obe strane da se uzdrže od bilo kakvog nasilja koje može poremetiti izbore, a nadležne organe da „postupaju profesionalno“.

Poslanici u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon Tajs Reten neizlazak srpske liste vide kao kršenje nedavno postignutog sporazuma o evropskom planu.

“Član sedam Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije dogovorenog 27. februara 2023. godine, obavezuje obe strane da obezbede odgovarajući nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu. Odbijanje učešća na lokalnim izborima, neophodnim zbog povlačenja Srpske liste iz institucija, predstavlja neispunjavanje te obaveze”, navodi se u zajedničkom saopštenju i dodaje da su izbori 23. aprila “suštinska prilika za ljude na severu Kosova da obezbede samoupravljanje kroz ispunjavanje svog biračkog prava”.

Povezani članci

Pisonero: EU ključna za obezbeđivanje vakcina za Zapadni Balkan

EWB

Avramopulos: Etias nije viza, bezvizni režim ostaje na snazi

EWB

Srbija se ponovo nije uskladila sa odlukama EU prema Rusiji

EWB