fbpx
European Western Balkans
Društvo

“Izbori u Nemačkoj od značaja za Srbiju”

Nemačka zastava; Foto: Pixabay

BEOGRAD – Nemačka je ključna zemlja EU i jedna od najrazvijenijih ekonomija u svetu, te se izbori za savezni parlament u toj državi zakazani za 24. septembra pomno prate ne samo u Srbiji, nego i na Istoku i na Zapadu, rekli su danas učesnici skupa “Parlamentarni izbori u Nemačkoj: akteri i prognoze” održanom u Skupštini Srbije.

Istaknuto je da će rezultati izbora u Nemačkoj biti od značaja za ekonomske i političke odnose Nemačke i Srbije i nastavak bliske i pouzdane saradnje.

“Nama nije svejedno ko će pobediti na tim izborima. Verujem da će Angela Merkel dobiti još jedan mandat i da će nastaviti saradnju sa Srbijom”, kaže poslanica u Skupštini Srbije Vesna Marković, koja je i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom koja ima 86 članova.

Marković kaže da prati izbornu kampnaju u Nemačkoj i rejtinge stranaka, te da je nekoliko poslednjih pokrajinskih izbora u Nemačkoj pokazalo značajnu prednost koalicije CDU-CSU, a da je novina da su liberali na osam do deset odsto podrške.

Ocenila je da odnosi Nemačke i Srbije nikada nisu bili bolji nego sada, uključujući parlamentarnu saradnju i saradnju dve vlade, a istakla je i ekonomsku saradnju i podršku Nemačke evropskom putu Srbije.

Kao primere dobre i intenzivne saradnje navela je posete kancelarke Angele Merkel i predsednika Bundestaga Norberta Lamerta Srbiji, te istakla da to pokazuje da je Nemačkoj važno proširenje EU i politička i ekonomska stabilnost zemlje kandidata za člansto u Uniji.

Podsetila je i da je Angela Merkel pokrenula Berlinski proces, te da veruje to nije zamena za članstvo Srbije u EU, nego prečica i nova faza odnosa u regionu.

Navela je i da je Nemačka najveći blateralni donator Srbije sa 1,6 milijardi evra bespovratnih sredstava.

Potpredsednik parlamenta Veroljub Arsić je rekao da je Nemačka važan partner i državama članicama EU, zemljama zapadnog Balkana, kao i Istoku i Zapadu, te da su zato izbori za Bundestag od izuzetnog značaja i van granica Nemačke.

Ocenio je da su odnosi Srbije i Nemačke poslednjih godina znatno razvijeniji nego što su bili, te da je Nemačka uložila u Srbiji oko četiri milijarde evra i da su nemačke firme u Srbiji otvorile 35.000 novih radnih mesta.

O značaju odnosa Srbije i Nemačke i bliskoj i pouzdanoj saradnji, kaže Arsić, govore i bilaternalne posete, a istakao je i saradnju dve države u oblasti obrazovanja i kulture.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kaže da je rezultat saveznih parlamentranih izbora u Nemačkoj i dalje je otvoren s obzirom na veliki broj neodlučnih birača, ali da će, bez obzira na njihov ishod, Nemačka nastaviti snažno da podržava evropski put Srbije.

“Moja prognoza je da, bez obzira ko će biti novi kancelar ili kancelarka, Nemačka neće promeniti svoje proevropsko usmerenje tako da će i dalje snažno podržavati evropski put Srbije”, rekao je Ditman.

Izrazio je zadovoljstvo što su izbori za Bundestag naišli na veliko interesovanje u Srbiji, te ocenio da je to izraz bliske saradnje Srbije i Nemačke.

Direktor Fondacije Konrad Adenauer, Norbert Bekman-Dirkes kaže da će u novom sazivu Bundestaga biti dosta poslanika koji će podržavati Srbiju.

Naveo je i da su dve i po nedelje pred izjašnjavanje građana povoljne ankete za CDU Angele Merkel.

“Mnogo je neodlučnih birača. Sada tek postaje uzbudljivo ko će biti deo koalicije i ući u vladu”, rekao je Bekman-Dirkes i istakao da se, bez obzira na pobednika izbora, spoljna politika Nemačke neće menjati.

Nemačka ima parlamentarni sistem kancelarskog tipa. Kako se čulo na skupu, na izborima za Bundestag 24. septembra učestvovaće više od 60 političkih stranaka, a pravo glasa imaće nešto više od 61 milion birača.

Izborni sistem u Nemačkoj je mešoviti, tako da jedan birač ima dva glasa, odnosno glasa za kandidata u svojoj izbornoj jedinici po većinskom sistemu, kao i za izbornu listu političke partije po proporcionalnom sistemu.

Skup “Parlamentarni izbori u Nemačkoj: akteri i prognoze” u Skupštini Srbije održan je u saradnji sa nemačkim fondacijama Konrad Adenauer, Hajnrih Bel i Hans Zajdel, kao i Fakultetom političkih nauka u Beogradu.

Povezani članci

Izveštavanje medija o EU u 2020: Ljubav iz Kine i šamari iz Brisela

EWB

Demostat: Glasači vlasti i opozicije imaju različite stavove o EU i Kosovu

EWB

Oprečne reakcije na predložene izmene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Katarina Anđelković