fbpx
European Western Balkans
Politika

Izbori u Srbiji i budućnost proširenja na jedanaestoj sednici POSP-a ove nedelje

Zastave Evropske unije; Foto: Evropski parlament

BEOGRAD – Jedanaesta sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije (POSP) održaće se 30. i 31. oktobra u Beogradu.

Dvodnevnim zasedanjima predsedavaće Tanja Fajon, nova predsednica Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju i Vladimir Orlić ispred Delegacije Narodne skupštine Republike Srbije.

Kako EWB saznaje, članovi Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje razgovaraće o statusu pregovora i odnosima između Srbije i EU, napretku u pregovorima u poglavljima 23 i 24, kao i o trenutnom izbornom okviru i budućim koracima.

Dijalog Beograda i Prištine, obnova institucija EU i perspektiva proširenja takođe su na dnevnom redu sastanka.

Poslanici Evropskog parlamenta će se u sredu prepodne sastati sa predstavnicima Crte, CeSID-a, NUNS-a, Fondacije za otvoreno društvo i Civil Rights Defenders-a. Nakon toga uslediće sastanci sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem i premijerkom Anom Brnabić, dok je sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem planiran za četvrtak ujutro, saznaje EWB.

Takođe su u planu sastanci sa predstavnicima EU u Srbiji, kao i “trojke” država koje trenutno predsedavaju Savetom EU – Rumunije, Finske i Hrvatske.

Poslednja sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje održana je u martu ove godine u Strazburu. U međuvremenu su održani izbori za Evropski parlament, a nove institucije zadužene za države Zapadnog Balkana konstituisane su krajem septembra.

Podsećamo, Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije nastao je stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju 2013. godine, sa ciljem razmatranja odnosa između Srbije i Evropske unije i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracije Srbije. Odbor se sastoji od jednakog broja članova Narodne skupštine i Evropskog parlamenta a sastaje se, po pravilo najmanje dva puta godišnje, jednom u Beogradu i jednom u Strazburu. Na kraju svaki sednice, Odbor usvaja Deklaraciju i preporuke koje se zatim prosleđuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao institucijama Srbije i Evropske unije.

Povezani članci

Vučić sa Fon der Lajen o nastavku dijaloga, reformama i izborima

EWB

SSP: Vlasti odbijaju pomoć Evrope jer ona kontroliše trošenje novca

EWB

EU neće uvesti još jedan “zamrznuti sukob”

EWB