fbpx
European Western Balkans
Politika

Izborni cenzus zvanično spušten na 3%

Narodna skupština Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Poslanici Narodne Skupštine, na predlog vladajuće Srpske napredne stranke, usvojili su u subotu izmene Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima kojima je izborni cenzus snižen sa pet na tri posto, prenosi Al Jazeera.

Novine u Zakonima unete su i u delu koji se odnosi na broj žena na izbornim listama. Novim izmenama predviđeno je da na listama bude 40 odsto žena i to da na svakih pet kandidata moraju biti dve kandidatkinje.

Kao i do sada, stranke nacionalnih manjina neće morati da ostvare cenzus propisan za većinske stranke, već da pređu prirodni prag broja. Novina je da Izbornu listu stranke ili koalicije stranaka nacionalnih manjina proglašava Republička izborna komisija (RIK), koja može da zatraži mišljenje nacionalnog veća o tome da li je podnosilac liste nacionalne manjine ili koalicija stranaka nacionalnih manjina.

Programski direktor CRTA Raša Nedeljkov izjavio je ranije za N1 da postoji razlika između izbornih uslova i izbornih sistema, kao i da smanjenje izbornog cenzusa spada u izmenu izbornog sistema, dok se gotovo ništa nije uradilo na promeni izbornih uslova.

„Ako se pravila igre menjaju, a menjate meseca dana pre izbora, to može da znači i da ste možda taj plan imali i pre godinu dana. Upravo zbog toga Venecijanska komisija i OEBS upućuju osudu zemljama koje sebe žele da zovu demokratskim da se uzdrže od menjanja izbornih uslova osim ako ne postoji konsenzus aktera, što u Srbiji ne postoji“, rekao je Nedeljkov.

Kako je istakao, smanjenje izbornog cenzusa na tri odsto predstavlja „šminkanje bolesnika koji nije dobio terapiju a ni dijagnozu, dodajući da takvi koraci Srbiju vuku sve dalje od demokratskog društva, jer se ne govori o promeni izbornih uslova, funkcionerskoj kampanji kao ni slobodi medija.

Izbori za narodne poslanike najavljeni su za 26. april.

Povezani članci

Šta tačno piše u Strategiji proširenja EU?

EWB

Misija ODIHR-a počela sa radom, neće biti sistematskog praćenja glasanja

EWB

Bilčik: Najoštrije osuđujem svako nasilje koje se sinoć dogodilo u Srbiji

EWB