fbpx
European Western Balkans
Politika

Izmena Ustava: Evropske sudije dale mišljenje o amandmanima, saglasnost sa NVO

Ustav Srbije

BEOGRAD – Konsultativno veće evropskih sudija izdalo je mišljenje povodom Nacrta amandmana na Ustav Srbije u oblasti pravosuđa, koje se u većini tačaka poklapa sa stavovima strukovnih udruženja i pojedinih nevladinih organizacija, rekla je danas predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

Ona je na konferenciji za novinare ukazala da su strukovna udruženja identifikovala probleme sa amandmanima u pet celina, a da je Konsultativno veće evropskih sudija imalo isti stav za najmanje tri celine.

Ukazala je da je Konsultativno veće evropskih sudija telo Saveta Evrope, koje je Komitet ministara oformio 2000. godine kako bi formulisao standarde za sudije, a čije mišljenje koristi i Venecijanska komisija Saveta Evrope, prilikom izrade svog mišljenja na nacrte Ustava ili ustavnih amandmana.

Boljević je navela stav Društva sudija i drugih nevladinih organizacija da je u Nacrtu ustavnih amandmana koji je Ministarstvo pravde 13. aprila poslalo Venecijanskoj komisiji na mišljenje, odnos grana vlasti ostao takav da izvršna vlast može da kontroliše sudsku po sistemu, “mi smo pobedili na izborima”.

Takođe smatra da i dalje nema finansijskih garancija za pravosuđe, kao ni garancija za slobodu govora i slobodu udruživanja sudija.

“Visoki savet sudstva se prema predloženim rešenjima pretvara u nefunkcionalno telo koje će ili stalno biti raspušteno ili neće donositi nikakve bitne odluke”, rekla je Boljević komentarišući rešenje iz Nacrta, prema kojem se VSS raspušta ukoliko u roku od 30 dana ne donese odluku o određenim pitanjima, koja nisu precizirana Nacrtom amandmana.

Sudije predloženim amandmanima zameraju i to što, kako tvrdi Boljević, više neće moći da odlučuju na osnovu slobodnog sudijskog uverenja, kao i što im nije obezbeđena ustavna garancija nepremestivosti.

Što se tiče Konsultativnog veća evropskih sudija, čije će celo mišljenje biti objavljeno danas na sajtu Društva sudija, Boljević je navela da je u njemu posebno kritikovano to što su izostali razlozi za razrešenje članova Visokog saveta sudstva, sporni su mu pojedini razlozi za razrešenje sudija, sastav Visokog saveta i drugo.

Osvrćući se na mišljenje Venecijanske komisije koje se očekuje krajem juna, predsednica Društva sudija je ukazala da Venecijanska komisija neće moći da kaže da postoje standardi koji mnogo bolje obezbeđuju nezavisnost pravosuđa od predloženih rešenja.

“Ako je ispunjen i minimum standarda VK će reći da je to u redu, a to ne znači da je to i najbolje za nas”, napomenula je Boljević.

Direktor JUKOM-a Milan Antonijević napomenuo da se uskoro očekuje i mišljenje Konsultativnog veća evropskih tužilaca, kada su u pitanju rešenja ustavnih amandamana koja se tiču tužilaca.

On je preneo stav više nevladinih organizacija i članica Nacionalnog konventa za pregovaračko poglavlje 23, da se predloženim amandmanima ne umanjuje uticaj politike na pravosuđe, što je bio prvenstveni cilj izmena ustava.

“Ovde se vodi kampanja protiv pravosuđa, koja vodi smanjenju njegove nezavisnosti”, ocenio je Antonijević.

Očekuje se da tročlana delegacija VK, koja je prošle sedmice boravila u Boegradu, do 8. juna napravi svoj pisani predlog mišljenja na Nacrt amandmana, a koje bi trebalo da bude usvojeno na plenarnom zasedanju tog tela zakazanom za 21. i 22. jun.

Povezani članci

Lideri opozicije sledeće nedelje na diskusiji u Evropskom parlamentu

EWB

Biber: Nosilac dijaloga da bude EU

EWB

Žiofre: Evropskoj uniji je stalo do Srbije

EWB