fbpx
European Western Balkans
Društvo

Izmena Ustava – Sudije i tužioce neće birati poslanici

Zastava Srbije; Foto: Tanjug / Sava Radovanović

BEOGRAD – Sudije i tužioce u Srbiji, prema ustavnim amandmanima koji treba da budu urađeni do kraja godine, više neće birati Skupština Srbije, kako bi se izbegao politički uticaj na njihov izbor, pišu današnje Večernje novosti.

Prvi od pet okruglih stolova u vezi sa promenom Ustava koji bi do kraja godine trebalo da donesu i konkretne amandmane biće odrzan 7. septembra, navodi list.

Buduće izmene Ustava u oblasti pravosuđa trebalo bi da urede novi način izbora sudija i tužilaca, kao i sastava Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT).

“Osnovna ideja je da se izbegne politički uticaj na izbor sudija i tužilaca, odnosno da oni ubuduće ne budu birani u Skupštini. Okrugli stolovi daće odgovor na pitanje ko će i kako će ih birati”, pišu Novosti.

Kako se dodaje, tema prvog skupa biće Stručnost nosilaca pravosudnih funkcija, a na narednom, planiranom već za kraj seprembra, razgovaraće se o izboru i sastavu VSS i DVT, kao i izvorima prava, odnosno pitanjima sudske prakse.

Za sredinu novembra planiran je poslednji skup u ovom nizu, a teme će biti mandat sudija, izbor, odgovornost i stručnost.

Po završetku procesa konsultaciija sa civilnim društvom, biće izrađeni amandmani na Ustav, koji će biti prosleđeni Venecijanskoj komisiji na mišljenje, kaže pomoćnik ministar pravde i šef pregovaračke grupe za poglavlje 23, Čedomir Backović.

On je precizirao da je plan da se adekvatna rešenja koja će dodatno unaprediti stanje u pravosuđu dobijemo do kraja godine, prenose Novosti.

Povezani članci

CEP: Potrošačka prava u Srbiji su ugrožena, potreban Zaštitnik potrošača

EWB

Konferencija “Spoljna politika Srbije – između Brisela i Moskve?”

EWB

Han: Zajedno da promovišemo EU

EWB