fbpx
European Western Balkans
Ekonomija i Biznis

Izmena Zakona o akcizama – uslov za otvaranje Poglavlja 16 koje se tiče poreske politike

Izvor: Unsplash / Steve Johnson

BEOGRAD – Kako bi otvorila Poglavlje 16 koje se tiče oporezivanja, Srbija treba da izmeni Zakon o akcizama u delu koji se odnosi na visinu akciza na jaka alkoholna pića, tako da se iznos akcize obračunava prema procentu alkohola, a ne prema vrsti pića.

Ovo je preporuka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) koja će biti upućena Ministarstvu finansija, a koja je predstavljena u okviru Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 16 (Oporezivanje).

Analiza je izrađena u okviru projekta „Pripremi se učešće – P2P“, koju zajednički sprovode Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Centar savremene politike (CSP) preko portala European Western Balkans.

Na sednici je istaknuto da je jedini razlog neotvaranja ovog značajnog ekonomskog poglavlja neusaglašenost srpskog poreskog zakonodavstva sa EU propisima u pogledu visine akciza na jaka alkoholna pića.

U narednim danima preporuke će biti formulisane u skladu komentarima i preporukama članova radne grupe za poglavlje 16.

Podsećamo da se i portal Pančevo Siti, u okviru projekta „Zašto su EU ekonomska pregovaračka poglavlja važna? Ka boljem razumevanju u regionu južnog Banata”, u svojoj analizi takođe bavio usaglašavanje akcizne politike u okviru procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji, a analizu ovog portala možete pročitati OVDE.

Povezani članci

EU budžet: Brisel nije zatvorio vrata Srbiji

Emina Muminović

Šta očekuje Srbiju u poglavlju 30

EWB

Forest: Nisam siguran da bi uslove ispunile osnivači EU

EWB