fbpx
European Western Balkans
Politika

Izostala reakcija vlasti na “zeleno svetlo” za Severnu Makedoniju i Albaniju

Đukanović, Vučić, Rama i Zaev u Tirana; Foto: Vlada Severne Makedonije

BEOGRAD – Ni dva dana nakon što je Savet za opšte poslove dao zeleno svetlo za otvaranje pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom u javnost ne dopire nikakva reakcija predstavnika vlasti u Srbiji. Dok su prethodnih dana stizale čestitke iz regiona i ostatka EU, reakcija zvaničnog Beograda je izostala.

Zvanični vebsajtovi Vlade Srbije, Predsednika Srbije, Ministarstva evropskih integracija i Ministarstva spoljnih poslova, kao ni zvanične stranice na društvenim mrežama, nisu registrovali ovu vest, koju je komesar za proširenje Oliver Varhelji označio kao važnu poruku za ceo region.

S druge strane, samo nekoliko sati nakon što je odluka doneta, pohvale i čestitke stigle su od lidera regiona, premijera Crne Gore Duška Markovića i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića. Obojica su istakli da je otvaranje pregovora dobra vest važna u teškim vremenima za čitavu Evropu.

“Čestitam Severnoj Makedoniji i Albaniji na zasluženom dobijanju dugo očekivanog zelenog svetla za početak pregovora sa EU. Crna Gora pozdravlja tu odluku za dobro njihovih društava, ali i čitavog Zapadnog Balkana”, napisao je Marković na Tviteru

Plenković je izrazio zadovoljstvo i zbog činjenice da je otvaranjem pregovora ostvaren jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja EU.

“Vlada Hrvatske izražava zadovoljstvo što je jedan od prioriteta hrvatskog predsedavanja Unijom ostvaren – odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što je i rezultat višemesečnih političkih i diplomatskih napora Hrvatske, koja je ostala ustrajna u postizanju ovog cilja”, rekao je Plenković.

Ipak, reakcija vlasti u Srbiji i ovog puta je izostala, kao što je to bio slučaj i u periodu sklapanaja Prespanskog sporazuma između Makedonije Grčke. Posdsećamo i na uzdržane reakcije u oktobru, kada Evropski savet nije otvorio pregovore.

Pozitivnu odluku pozdravili su predstavnici civilnog društva u Srbiji, poput Evropskog pokreta i Centra za evropske politike, a čestitke je uputio i ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici.

Analitičari Florijan Biber i Srđan Cvijić naglasili su danas da će ova odluka stvoriti dodatni pritisak na države koje već duže vreme pregovaraju o članstvu u EU, Crnu Goru i Srbiju, da brže dostignu kriterijume za članstvo u EU, pogotovo u oblasti demokratije, koja je poslednjih godina doživela nazadovanje.

Povezani članci

Mekalister: Vladavina prava najvažnija za Srbiju

EWB

Dragojlović: Srbija da završi svoj deo posla do 2023. godine

EWB

Dačić i Crnadak otvorili novu ambasadu BiH

EWB