fbpx
European Western Balkans
Politika

Izvesno odlaganje parlamentarnih izbora

Izborni dan u Srbiji; Foto: Tanjug

BEOGRAD – Usled proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije virusa COVID 19 u Srbiji, Republička izborna komisija (RIK) sinoć je donela Rešenje o prekidu svih izbornih radnji u sprovođenju parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora prethodno zakazanih za 26. april.

Naime, vanredno stanje zakonski može da traje 90 dana, plus dodatnih 90 dana ukoliko se vanredno stanje produži. Politikolog Boban Stojanović objašnjava da će izborne radnje biti nastavljene kada se ukine vanredno stanje.

„Hipotetički, ako bi se sutra ukinulo vanredno stanje možda bismo i mogli da imamo izbore u redovnom terminu. Međutim, s obzirom na to da će vanredno stanje naverovatnije trajati duže, to u principu znači da se izbori odlažu. I ne samo izbori kao dan izbora, nego i sve izborne radnje do onog momenta dok se vanredno stanje ne ukine“, naglašava Stojanović.

U Rešenju RIK-a navodi se da se da će novi rokovi za vršenje izbornih radnji u postupku sprovođenja izbora za narodne poslanike Narodne skupštine biti utvrđeni u skladu sa vremenom nastavka sprovođenja izbornih radnji, odnosno od dana prestanka vanrednog stanja, a da sve do sada preduzete izborne radnje ostaju na pravnoj snazi.

Stojanović navodi da je u novonastaloj situaciji moguće da će izbori biti održani čak na jesen, kada se sabere trajanje vanrednog stanja zajedno sa 45 dana izborne kampanje.

„Smatram da će izbori biti održani u tih 45-50 dana nakon što se vanredno stanje ukine. Odlaganje je dobra odluka i jedina moguća, jer ovo ne da nisu uslovi za kampanju, nego nisu uslovi ni za bilo kakav redovan život građana i u tom smislu je potpuno očekivano. Videli smo pre toga da su Britanci pomerili lokalne izbore za godinu dana. Kod nas mislim da to ne bi trebalo da bude slučaj i da će se sa izbornim radnjama nastaviti praktično onog momenta kada bude ukinuto vanredno stanje“, rekao je Stojanović i dodao da ne bi trebalo posvećivati mnogo pažnje tome kako će izgledati izbor dok traje vanredno stanje, jer treba da pokažemo odgovornost prema samoj situaciji.

Povezani članci

Bogovič: Nove mere ulaska u EU nisu usmerene protiv Zapadnog Balkana

EWB

Usvojen izveštaj o Srbiji na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu

EWB

Evropska komisija priprema primenu nove metodologije na Crnu Goru i Srbiju

EWB