fbpx
European Western Balkans
Region

Izveštaj EK o programima pomoći u regionima evropskog susedstva i proširenja

BRISEL – U Srbiji je sprovedeno 114 aktivnosti iz TAIEX programa, dok se 14 projekata trenutno sprovodi u okviru Twinning programa Evropske komisije, objavljeno je u izveštaju Evropske komisije za 2016. godinu.

TAIEX program, odnosno program tehničke pomoći i razmene informacija predstavlja program osnovan od strane Generalnog direktorata za proširenje Komisije EU koji ima za cilj da pruži konkretnu pomoć u procesu usklađivanja pravnih propisa sa pravnim tekovinama EU.

Ovaj program se odvija kroz organizaciju kratkoročnih aktivnosti kao što su seminari i studijske posete državama EU, radionice u državama korisnicama programa, ali i kratkotrajne pomoći eksperata. Svaki od ova tri vida pomoći u potpunosti se finansira iz budžeta EU.

Ciljne grupe programa su državni službenici, poslanici, profesionalna udruženja, sudske i zakonodavne institucije, kao i prevodioci zakonodavnih tekstova.

U  2016. godini u regionu Zapadnog Balkana sprovedeno je više od 600 aktivnosti u okviru ovog programa, od čega je najveći broj sproveden u Crnoj Gori i Makedoniji. Od toga je u Srbiji sprovedeno 114 aktivnosti, dok je prošle godine taj broj bio nešto veći i iznosio 137 sprovedenih aktivnosti.

Čak trećina aktivnosti sprovedena je u oblasti unutrašnjeg tržišta, dok je značajan broj aktivnosti sproveden i u oblastima pravosuđa i unutrašnjih poslova, ali i u oblasti poljoprivrede.

S obzirom na to da su inovacije ključne za dalji ekonomski rast, politika proširenja EU podržava inicijative u ovoj oblasti, te se kao primer uspešne prakse u okviru ovog projekta navodi primer posete zvaničnika iz Fonda za inovacionu delatnost Srbije finskoj Agenciji za finansiranje inovacija, u novembru prošle godine. Tom prilikom su finski eksperti pružili praktične savete vezane za uspostavljanje i rad inovacionog sistema.

S druge strane, Twinning program je namenjen specifično za državnu upravu i sprovodi se u formi dugoročne saradnje, i kao i TAIEX program, finansiran je iz budžeta EU.

Od trenutnih 211 Twinning projekata, 14 se sprovodi u Srbiji, dok je Hrvatska lider u regionu sa čak 54 projekta.

Povezani članci

Hina: BiH ponovo potvrdila problematično ustrojstvo

EWB

Tudose: Zapadni Balkan mogao bi biti zid odbrane EU

EWB

Bregu: Zapadni Balkan bez rominga od 1. jula – korak ka snižavanju cena rominga sa EU

EWB