fbpx
European Western Balkans
Politika

Izveštaj EK: Visok pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji

Evropska komisija; Foto: Evropska unija

BRISEL – Visok pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji, javno osporavanje međunarodnih presuda za ratne zločine i izostanak strategije za suzbijanje korupcije konstatovano je u polugodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u pregovorima sa Evropskom unijom.

Ovaj izveštaj biće osnova za odluku zemalja članica da li da sa Srbijom u junu otvore nova pregovaračka poglavlja, odnosno klastere, u skladu sa nedavno usvojenom novom metodologijom.

“Srbija treba da ubrza reforme u ključnim oblastima pravosuđa, posebno njegove nezavisnosti, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i postupanja sa ratnim zločinima”, navodi se u dokumentu EK u koji je EWB imao uvid.

U dokumentu se navodi da je i dalje veoma veliki pritisak na sudstvo i tužilaštvo u Srbiji.

Podvlači se da vladini službenici, uključujući i neke na najvišem nivou, kao i članovi parlamenta, nastavljaju redovno da javno komentarišu tekuće istrage ili sudske postupke ili pojedinačne tužioce i sudije.

“Tabloidi koriste informacije o tekućim istragama ili slučajevima. To rezultuje diskreditacijom članova pravosuđa ili tužilaštva”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Kada je u pitanju borba protiv korupcije, u izveštaju pokazuje da od isteka nacionalne strategije za borbu protiv korupcije 2018. godine Srbija nema uspostavljen strateški okvir politike ili mehanizam koordinacije, te da Vlada kasni sa izmenama zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

prema nalazima eksperata Evropske  prikazuje se siva slika stanja sa medijima u Srbiji.

Pozivajući se na izveštaj Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS-a), u dokumentu se podvlači da je većina televizija sa nacionalnom frekvencijom i novina promovisala politiku Vlade Srbije i da je nekoliko medija koji su nudili alternativne stavove imalo ograničen doseg i nije pružalo efikasnu protivtežu.

U dokumentu se navode i podaci Regulatornog tela za elektronske medije (REM) prema kojima je veliki prostor u programu dat analitičarima koji su bili politički pristrasni.

U izveštaju se navodi da je planirano da se do kraja 2022. godine primeni medijska strategija koja bi trebalo da reši pitanje političkog i ekonomskog uticaja na medije, poput nedostatka transparentnosti vlasničke strukture i pravičnosti u finansiranju iz državnih izvora.

U dokumentu se ocenjuje da štampani mediji najviše krše novinarski kodeks profesionalnog ponašanja, te da oni i dalje imaju javno sufinansiranje.

“Slučajevi pretnji i nasilja nad novinarima i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost, a celokupno okruženje za nesmetanu slobodu izražavanja treba ojačati, posebno u praksi”, podvlači se u izveštaju EK.

Dva od 12 koraka u reformi pravosuđa

Dokument EK u oblasti nezavisnog pravosuđa konstatuje da je vlada dostavila predlog za izmenu Ustava Narodnoj skupštini, čime je ovaj proces pokrenut u parlamentu.

“Od predviđenih dvanaest koraka u procesu, do sada su ostvarena dva, a akcioni plan za poglavlje predviđa da ustavni amandmani budu usvojeni do kraja ove godine”, stoji u dokumentu.

Izveštaj navodi da napredak u ispunjavanju preporuke o izmeni zakona o Visoko. savetu sudstva i Državnom veću tužilaca nije bio moguć u prethodnih šest meseci, jer on zahteva prethodno usvajanje ustavnih amandmana.

Iz EK dodaju da su u Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca izmenjene unutrašnje procedure, ali da tek treba videti da li će ove promene smanjiti politički uticaj na sudstvo.

Povezani članci

“Pregovaračka poglavlja ne služe za ubacivanje bilateralnih zahteva”

EWB

Bilčik: Skupština Srbije primarni partner za međustranački dijalog

EWB

BIRODI: REM ne meri zastupljenost Vučića, mediji i dalje bez balansa

EWB