Izveštaj Evropskog parlamenta: Uprkos rastućem pritisku, normalizacija u zastoju

Evropski parlament u Strazburu; Foto: Evropska unija

BRISEL – „I (predsednik Kosova Hašim) Tači i američka administracija izgledaju uvereni da bi 2019. mogla da donese sveobuhvatni sporazum. Međutim, jaki suprotstavljeni stavovi se nastavljaju, a kompromisi potrebni da se sporazum ostvari izgledaju malo verovatni“, zaključak je izveštaja istraživačke službe Evropskog parlamenta, objavljenog prošle nedelje.

Upkos rastućem pritisku na obe strane da postignu sporazum o normalizaciji odnosa, oni su i dalje napeti i napredak je trenutno u zastoju, konstatuje izveštaj pod nazivom „Odnosi Srbije i Kosova: Konfrontacija ili normalizacija“, prenosi Euractiv.

„Rešenje za komplikovanije političke izazove izgleda dalje nego ikad, ni jedna strana nije spremna da čini ustupke čak ni u zamenu za članstvo u EU, “ piše u izveštaju.

Podseća se da se u 2018. činilo da će se proces privesti kraju inicijativom za korekciju granica, ali da je, kako se čini, domaće i međunarodno protivljenje toj ideji prevladalo.

Iako obe strane priznaju da treba da nastave razgovor, volja za kompromisom ne postoji, između ostalog i zbog posmatranja procesa kao igre sa nultim zbirom, u kojoj dobici jedne strane predstavljaju gubitke druge.

Tako je, nakon potpisivanja druge runde Briselskih sporazuma 2015. godine, šef kancelarije za KiM Marko Đurić to proglasio pobedom od 5:0. Takođe, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović  kao pobedu Srbije pozdravio odbijanje Interpola da primi Kosovo 2018. godine, podseća se u izveštaju.