fbpx
European Western Balkans
Politika

Izveštaj GRECO: Srbija nije primenila u potpunosti nijednu preporuku za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužilaca

Savet Evrope; Foto: CoE

STRAZBUR – Srbija do kraja 2019. godine nije primenila sedam od sedamnaest preporuka Grupe država protiv korucije (GRECO), dok je 10 delimično primenila, pokazuje najnoviji izveštaj tog antikorupcijskog tela Saveta Evrope, prenosi N1. 

Izveštaj pokazuje da je Srbija jedna od tri članice Grupe, uz Češku i BiH, koje nisu u potpunosti primenile nijednu preporuku za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužilaca.

Prema podacima iz izveštaja, Srbija je među zemljama sa najvećim procentom neprimenjenih preporuka za sprečavanje borbe protiv korupcije poslanika, zajedno sa Mađarskom, Poljskom, Austrijom i Hrvatskom.

Generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić istakla je da korupcija podriva poverenje građana u demokratiju i demokratske institucije.

“Primena efikasnih antikorupcijskih mera i promovisanje integriteta i transparentnosti treba da bude prioritet za vlast u svakom trenutku”, rekla je Pejčinoviić Burić.

On je dodala da države jesu načinile određeni napredak, ali da je potrebno da pojačaju napore kako bi u potpunosti primenile preporuke GRECO.

Predsednik GRECO Marin Mrčela izrazio je zabrinutost zbog navoda o raširenoj korupciji u mnogim zemljama među pojedincima na vlasti.

“Nijedna osoba, država ili institucija nije imuna na korupciju. Političari, nezavisno od političke pripadnosti, treba da budu primer i od njih se očekuje da budu uzorni”, rekao je Mrčela.

GRECO je telo Saveta Evrope, čiji je cilj da poboljša kapacitet članica za borbu protiv korupcije, nadgledanjem njihove usklađenosti s antikorupcijskim standardima.

Povezani članci

Fabrici sa ministrom za rad o poglavljima 2 i 19

Marko Mečanin

Evroposlanici: Ovo je dokument za diskusiju, a ne sporazum

EWB

Usvojen izveštaj o Srbiji na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu

Sofija Popović