fbpx
European Western Balkans
Politika

Izveštaj GREKO: Srbija ponovo „globalno nezadovoljavajuća“, izveštaj nedostupan javnosti

Vlada Republike Srbije; Foto: Wikimedia Commons

BEOGRAD – Grupa država za borbu protiv korupcije (GREKO) pozvala je vlast u Srbiji da što je pre moguće, dozvoli objavljivanje drugog izveštaja iz Četvrtog kruga evaluacije, a u kome je nivo usklađenosti sa preporukama ovog tela Saveta Evrope ocenjen kao „globalno nezadovoljavajući“.

Na zvaničnoj internet stranici GREKO-a, izveštaj o Srbiji ima status „poverljivo“ i nije dostupan javnosti. Kako bi postao javan, potrebno je da njegovo objavljivanje dozvoli vlada Srbije, u skladu sa važećim porcedurama GREKO-a.

Isti poziv kao i Srbiji upućen je i Azerbejdžanu, Kipru, Litvaniji, Slovačkoj i Turskoj, a odluka je doneta na 86. plenarnoj sednici GREKO-a, koja je zasedala od 26 do 29. oktobra 2020. godine u Strazburu.

Podsećamo da se Četvrti krug evaluacije odnosi na sprečavanje korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce, te da su tim povodom objavljena do sada dva izveštaja o usklađenosti.

Prvi izveštaj koji je objavljen marta 2018. godine ocenio je sveukupni nivo usklađenosti Srbije kao „globalno nezadovoljavajući“ s obzirom da nije u potpunosti ispunjena ni jedna od trinaest preporuka GREKO-a. I naredni, prelazni izveštaj iz aprila 2019. godine takođe je zabeležio da nije ispunjena u potpunost nijedna preporuka, ali da je broj delimično implementiranih preporuka porastao sa sedam na deset, što je tada za GREKO bilo dovoljno da usklađenost Srbije više ne smatra „globalno nezadovoljavajućim“.

Uspešno sprovođenje reforme Ustava Srbije u domenu pravosuđa koja je trenutno u zastoju, imaće veliki uticaj na ispunjavanje preporuka GREKO-a, s obzirom da nekoliko preporuka tiče obezbeđivanje nezavisnosti sudija i tužioca.

Povezani članci

Za Vučića „štap i šargarepa“ iz Berlina

EWB

DW: Dok je Vučić na vlasti, Srbiji nije mesto u EU

EWB

Pismo nemačke vlade vlastima u Srbiji: Neodržavanje Europrajda enorman korak unazad

EWB